Kā atvieglot pedagogu darbu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Portāla Skolotājs.lv veiktās zibensaptaujas dati liecina, ka vidēji viens Latvijas skolotājs nedēļas laikā nostrādā vairāk nekā 45 stundas, portālu «Apollo» informēja Līga Matveja-Vlasova, «Skolotajs.lv» redaktore.

Ņemot vērā, ka starp aptaujas dalībniekiem bija gan pilnu, gan nepilnu, gan vairāk kā vienu pilnu slodzi strādājoši pedagogi, faktiskā noslodze lielākajai daļai pedagogu ir 55 un vairāk stundas nedēļā. Tikai 38% no darba laika tiek veltīta tiešajam darbam ar skolēniem, vēl 27% laika aizņem sagatavošanās stundām un mājas darbu vai kontroldarbu labošana. Savukārt 13% jeb aptuveni 6 stundas nedēļā tiek veltītas administratīvajam darbam.

Pedagogi uzskata, ka labāks IT nodrošinājums palīdzētu ietaupīt gandrīz četras stundas nedēļā no tā laika, kas aiziet administratīva vai tehniska darba veikšanai. Būtībā administratīvā un rutīnas sloga samazināšana ar IT atbalstu ļautu pedagogiem samazināt savu kopējo slodzi par aptuveni 160 stundām jeb vienu mēnesi gadā.

Aptauja liecina, ka īpašs pieprasījums pedagogiem būtu pēc labāka IT nodrošinājuma stundu satura plānošanai un veidošanai, kā arī administratīvam un tehniskam darbam. Vairāk kā 70% pedagogu atzīst, ka labāks IT nodrošinājums būtu būtisks vai ļoti būtisks atbalsts administratīvā darba atvieglošanai, stundu sagatavošanai un mājasdarbu labošanai.

Lai pārrunātu pedagogu vajadzības un uzklausītu ieteikumus topošo IT rīku pilnveidošanai projekta skolas.lv otrās kārtas izstrādes noslēguma procesā, tika organizēta arī īpaša virtuāla diskusija portālā Skolotājs.lv, kurā piedalījās 35 pedagogi no visas Latvijas.

«Liela daļa pedagogu ir pilnībā gatavi aktīvākam tehnoloģiju lietojumam, un ar nepacietību gaida ES finansēto projektu ietvaros topošos centralizētos bezmaksas rīkus gan mācību satura veidošanai, uzdevumu ģenerēšanai, stundu plānu veidošanai, gan arī administratīvā sloga mazināšanai, piemēram, stundu saraksta veidošanai. Līdz šim vairums labāko šādu rīku ir pieejami tikai par maksu, un ne vienmēr tie ir pielāgoti Latvijas situācijai, turklāt resursi ir izkaisīti pa dažādām interneta vietnēm,» norāda portāla Skolotājs.lv redaktore Līga Matveja - Vlasova.

«Jau no nākošā mācību gada pedagogu rīcībā būs interaktīvās izglītības informācijas vides skolas.lv jaunās iespējas, kas ietver gan vienotu mācību materiālu datubāzi, gan iespēju pašiem elektroniski ģenerēt daudzveidīgus uzdevumus un pievienot tos centralizētajai datubāzei, gan integrāciju starp jau šobrīd pieejamiem e-žurnāliem (piemēram, e-klase) un Izglītības un zinātnes ministrijas centralizētajām datubāzēm. Būs pieejamas arī daudzas citas funkcionalitātes, kas palīdzēs atvieglot gan mācību satura veidošanu, gan pedagogu pilnveidošanās un izaugsmes iespējas, gan administratīvo darbu,» apstiprina Datorzinību centra valdes priekšsēdētājs Andris Ķikāns.

ben110

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu