Kā bērnam iemācīt rūpes par zobu higiēnu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/makelessnoise/

Gan mammām, gan tētiem labi zināms, ka bērniem zobu tīrīšana liekas garlaicīgs process, bet pieaugušajiem bērnu pierunāšana iztīrīt zobus dažkārt kļūst par ikdienas mokām.  Visi vecāki vēlas, lai viņu bērnam ir veseli zobi un burvīgs smaids, taču kā iemācīt savam bērnam regulāras rūpes par mutes dobuma higiēnu, lai palīdzētu izvairīties no dažādām problēmām un zobu ārstēšanas?

Ja vecāki ikdienas zobu tīrīšanas procesā piedalās ar lielu sajūsmu un entuziasmu, tad arī bērni ar ņem piemēru no pieaugušajiem un atraktīvāk iesaistās zobu tīrīšanas procesā.

9 padomi zobu higiēnai, kurus izmanto un iesaka «Sirowa Rīga» zobārsti, lai motivētu gan vecākus, gan bērnus zobus tīrīt ar prieku:

  • Laba mutes veselība ir veiksmīgs ieguldījums bērna attīstībā – pieradiniet bērnus tīrīt zobus, parādot kā tas jādara pareizi! Izskaidrojiet bērnam, kāpēc ir svarīgi tīrīt zobus – ja zobi netiek tīrīti, tad aplikums un baktērijas padarīs tos jūtīgus un neglītus.
  • Iedvesmojiet bērnu tīrīt zobus ar prieku, padarot to par patīkamu aktivitāti, nevis nepatīkamu pienākumu. Ja vecāki ikdienas zobu tīrīšanas procesā piedalās ar lielu sajūsmu un entuziasmu, tad arī bērni ar ņem piemēru no pieaugušajiem un atraktīvāk iesaistās zobu tīrīšanas procesā.
  • Nepārvērtiet zobu tīrīšanos par strīdu vai lūgšanos. Rosiniet bērnu uz zobu tīrīšanu ar papildu motivāciju, piemēram – «Es parādīšu kā labāk iztīrīt zobiņus, un tad pats varēsi pabeigt tīrīt!»
  • Izmantojiet iesaistīšanas tehniku – ļaujiet lai bērns uzspiež zobu pastu uz zobu birstes, uzslavējiet viņu par to! Pārvērtiet zobu tīrīšanu par kopīgu pasākumu – ļaujiet, lai bērns vispirms iztīra zobus Jums, un tad Jūs iztīriet zobiņus bērnam.
  • Kad bērns jau apguvis zobu tīrīšanu patstāvīgi, pārbaudiet, vai tiešām tie iztīrīt kārtīgi. Atcerieties, ka mazam bērnam vēl nav pareizu zobu tīrīšanas iemaņu un nepieciešamās veiklības. Ļaujiet bērnam skatīties kā Jūs paši tīriet zobus, pārbaudiet un sekojiet līdzi bērna zobu tīrīšanas tehnikai un tīrīšanas ilgumam. Uzraugiet bērna zobu tīrīšanas procesu un pārbaudiet to līdz pat 7 gadu vecumam.
  • Mainiet bērna zobu birsti ik pēc trim mēnešiem! Tas no jauna piesaistīs bērna uzmanību ikdienas zobu tīrīšanai un kādu laiku bērns tīrīs zobiņus ar jaunu sparu. Ja bērns ir jau 3-4 gadus vecs, varat viņam uzdāvināt elektrisko zobu birsti, kas zobu tīrīšanu pārvērtīs par aizraujošu piedzīvojumu un, iespējams, ietaupīs Jūsu laiku.
  • Lai noturētu bērna uzmanību un zobi tiktu tīrīti vismaz 2 min, izmantojiet smilšu pulksteni, taimeri vai atskaņojiet kādu iemīļotu dziesmu, kamēr tiek tīrīti zobi.
  • Kontrolējiet sava bērna uzturu! Katrreiz, kad lietojam saldu uzturu un saldus dzērienus, aplikumā esošās baktērijas no cukura ražo skābi, kas uzbrūk zobiem. Problēmas rodas tad, kad skābes līmenis siekalās paaugstinās. Noteikts cukura daudzums uzturā un dzērienā notur nemainīgu skābju līmeni siekalās un ķermeņa dabīgās aizsardzības mehānisma iedarbība samazinās. Neļaujiet bērnam ēst saldumus starp ēdienreizēm, bet ēdienreižu laikā! Izvairieties no ieraduma kā balvu par bērna labiem darbiem dot saldumus, cepumus un citus našķus! Tā vietā izvēlieties kādas noderīgas lietas – krāsojamo grāmatu, uzlīmi, mazu rotaļlietu u.tml.
  • Ļauj bērnam sadraudzēties ar zobārstu un zobu higiēnistu – apmeklējiet zobārstniecības klīniku kopā! Higiēnists novērtēs bērna zobu stāvokli un konsultēs arī par turpmāk nepieciešamajām aktivitātēm, ja nepieciešams – zobārsta apmeklējumu. Zobu higiēnists noteikti jāapmeklē divas reizes gadā, arī tad, ja iepriekšējā reizē nav konstatēti bojāti zobi.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu