Kā ēst veselīgi, neizdodot daudz naudas (52)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī pārtikai mēs mēdzam tērēt līdz pat 50% no saviem ikmēneša ienākumiem, brīdī kad tiek pavērtas ledusskapja durvis, mēs nereti attopamies, ka atkal  nav ko ēst. Šādas situācijas nav nekāds retums, jo pārtikas produkti tiek iegādāti spontāni, nedomājot par to, kad un kas tiks gatavots. Rezultātā ir ne tikai tukšs ledusskapis, bet arī ievērojami plānāks naudas maks. Ievērojot dažus padomus ir iespējams paēst ne tikai lētāk, bet arī veselīgāk.

Iepirkšanās - tas ir darbs

Vai ir iespējams ēst veselīgu un sabalansētu pārtiku, ietaupot naudu un laiku? Nestlé Uztura institūta eksperti apgalvo, ka tas ir iespējams, taču pārtika ir jāpērk, jāuzglabā un jāgatavo, paturot prātā dažus vienkāršus priekšnosacījumus.

Pirms došanās uz tirdzniecības vietu ir jāizveido pārtikas produktu iepirkuma saraksts un stingri jāpieturas pie tā. Eksperti iesaka izveidot arī ģimenes ēdienkarti visai nedēļai. Ievērojot abus šos principus ledusskapī, nonāks vienīgi nepieciešamie pārtikas produkti, kas ļaus ieekonomēt uz nelietderīgo pārtikas produktu rēķina.

«Ēst veselīgi, lai nodrošinātu organismu ar pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu nav dārgi, tikai mazliet nepieciešama izdoma un radoša pieeja. Jāpiebilst, ka katram pašam jāizvērtē, vai šis ilgtermiņa ieguldījums nav izdevīgāks, vēlāk ietaupot uz medikamentu rēķina, izvairoties no veselības problēmām,» norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Kristīne Ozola.

«Vidusjūras diēta pētījumos atzīta kā viena no veselīgākajām diētām pasaulē. Kā viens no tās pamatprincipiem: izvēlieties biežāk savā uzturā iekļaut zivis, daudzveidojot ēdienkarti ar balto gaļu – vistu, tītaru, retāk izvēlieties sarkano gaļu – liellopu, cūkgaļu,» turpina Ozola.

Augļus un dārzeņus būtu vēlams izvēlēties vadoties pēc sezonas, jo tad tie būs svaigāki un arī lētāki. Tāpat būtu vērts izvēlēties pārtikas produktus ar īsāku uzglabāšanas termiņu, jo tad tie būs svaigāki un mazāk piesātināti ar dažādiem konservantiem. Iekļaujiet savās ēdienreizēs graudaugu produktus, to skaitā arī pilngraudu (mieži, griķi, rīsi, pilngraudu auzu pārslas u.c.), jo tie ir labs enerģijas avots, turklāt iepakojums pietiks ilgākam laika periodam, jo graudi gatavošanas procesā piebriest 2-3 reizes.

Nestlé speciālisti iesaka izvairīties no veikala apmeklējuma tukšā dūšā, jo izsalkuma ietekmē pastāv lielāka iespējamība, ka iepirkuma grozā nonāks vairāk pārtikas nekā vajadzīgs, kā arī var krist kūku, čipsu un citu našķu kārdinājumā.

Neaizmirstiet par saldētavu

Nestlé Uztura institūta pētnieki ikdienas uzturā rekomendē lietot vairāk veģetāru ēdienu. Savukārt gatavojot gaļas ēdienus, tos ir ieteicams bagātīgi papildināt ar pākšaugiem (pupiņām, lēcām, zirņiem). Šie produkti ietaupīs naudu un piešķirs dažādību ikdienas receptēm.

Sevišķi liela uzmanība būtu jāvelta dārzeņiem un garšaugiem, kurus saldētavā ir iespējams uzglabāt nākamajai sezonai. Arīdzan gaļu ir ieteicams iegādāties vairumā, sadalīt porcijās un sasaldēt. Savukārt maizi ieteicams turēt ledusskapī, kur tā ilgāk saglabāsies svaiga.

Nevajag paļauties uz atlaidēm vien

Atlaides pārtikas precēm mēdz būt vilinošas, taču šāda veida iepirkšanās var izrādīties par liekiem naudas tēriņiem. Taupīšanas nolūkos būtu jāpadomā divreiz vai šis produkts patiešām ir vajadzīgs un, vai to ir vajadzība iegādāties daudzumā.

Ieteicams apmeklēt arī tirgu vai doties tieši pie lauksaimniekiem, kur atsevišķiem pārtikas produktiem cena var izrādīties krietni zemāka nekā veikalos.

Komentāri (52)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu