Kā grūtnieces uzturs ietekmē bērna attīstību (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

«Pareizi sabalansēts un daudzveidīgs uzturs grūtniecības laikā ir viens no būtiskākiem priekšnosacījumiem bērniņa attīstībā. Ikvienai topošai māmiņai rūpīgi jāpārskata sava ēdienkarte, lai grūtniecības laikā bērnam tiktu nodrošinātas visas nepieciešamās uzturvielas, vitamīni un minerālvielas. Nepareizs vai nepietiekams uzturs var ietekmēt bērna vispārēju attīstību, vielmaiņu, kā arī nomākt imūno sistēmu,» komentē medicīnas centra Jugla uztura speciāliste Alise Kindzule. Plašāk par pareizu uzturu grūtniecības laikā eksperte stāstīs ceturtdien, 27. martā, no plkst. 11:00 līdz 13:00 tirdzniecības centrā Domina Shopping bezmaksas seminārā topošajām māmiņām Gaidību 4diena.

Lai zinātu maltītes izejvielas, grūtniecības laikā īpaša uzmanība jāpievērš produktu kvalitātei - tiem jābūt svaigiem un pilnvērtīgiem. Turklāt ikdienas maltītes jaunajai māmiņai ieteicams gatavot pašai, nevis iegādāties jau gatavu produkciju. Tāpat svarīgi izvairīties no «neredzamo tauku» avotiem - desām, cīsiņiem, pastētes, kausētajiem sieriem, treknajiem dzīvnieku izcelsmes taukiem, un citiem. Rūpīgi pārdomāts un veselīgs uzturs būtiski var uzlabot gan māmiņas pašsajūtu un veselību, gan nodrošināt mazulim pilnvērtīgu attīstību.

«Pareizi sabalansēta un veselīga uztura principus vēlams sākt ievērot jau pirms grūtniecības vai tiklīdz tā tiek konstatēta. Turklāt jaunajām māmiņām jo īpaši svarīgi ir ieturēt regulāras maltītes vairākas reizes dienā - grūtniecības pirmajā periodā ieteicams ēst pa nelielām porcijām 4 reizes dienā, bet otrajā 5 līdz 6 reizes dienā. Tāpat būtiski samazināt vienkāršo ogļhidrātu, cukuru, konditorejas un balto miltu izstrādājumus uzturā. Protams, gaidību laikā pieaug vēlme pēc našķiem, tādēļ ieteicams izvēlēties veselīgus kārumus - dārzeņus, augļus, siera šķēlītes. Ja māmiņai ēst gatavošana sagādā īpašu prieku, tad našķus var gatavot mājās, piemēram, riekstu, sēklu, pilngraudu cepumus,» stāsta Alise Kindzule.

Jāņem vērā, ka māmiņām, kurām nav veselības problēmu, nav arī produktu aizliegumu – ir ieteicamie un mazāk vēlamie produkti. Galvenais, atcerēties, ka māmiņa nedrīkst ēst «par diviem». Grūtniecības laikā papildus vidēji dienā jāuzņem 300 kcal, kuras nodrošinās divi vidēja lieluma augļi, kā arī regulāri jāuzņem šķidrums - vidēji 2,5 litri dienā. Tāpat māmiņai regulāri jāseko līdzi svara pieaugumam un strauja svara kāpuma gadījumā, jāpārskata sava ēdienkarte. Izturoties nevērīgi un lietojot nepilnvērtīgu uzturu, palielinās anēmijas, augļa hipotrofijas, augļa augšanas un attīstības aizkavēšanās risks.

Lai plašāk iepazīstinātu topošās māmiņas ar mazuļu gaidīšanas un audzināšanas laikā aktuālām tēmām t/c Domina Shopping katra mēneša pēdējā ceturtdienā notiek bezmaksas seminārs Gaidību 4dienas. Tā ietvaros zinoši un kompetenti eksperti konsultē un sniedz vērtīgus padomus jaunajām māmiņām. Šomēnes Gaidību 4dienu nodarbība notiks 27. martā, no plkst. 11.00 līdz 13.00, t/c Domina Shopping centrālajā skvērā pie restorāna Vairāk Saules. Šoreiz seminārā ūdens aerobikas trenere Gunta Meldere pastāstīs par ūdens aerobikas nozīmi grūtniecības laikā, savukārt par tradicionālajiem un netradicionālajiem dzemdību atsāpināšanas līdzekļiem savā pieredzē dalīsies dūla Katrīna Puriņa. Par bērnu uzkrājumu veidošanu stāstīs un uz jautājumiem atbildēs AS «Citadele atklātais pensiju fonds» valdes priekšsēdētāja Jolanta Jērāne.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu