Kā neapjukt veikalu piedāvājumā un izvēlēties kvalitatīvu sulu? 1. daļa

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Visi zina, sula — vērtīgs produkts. Tā apgādā organismu ar minerālvielām, vitamīniem, organiskajām skābēm un citām barības vielām. Izvēloties sulu, uztura speciālisti iesaka lietot pašmāju ražotāju 100% sulas, kuras viegli iegādājamas veikalos. Tomēr viegli tas šķiet vien līdz mirklim, kamēr nonākam pie pārblīvētajiem veikalu plauktiem, jo dažādais piedāvājums ir milzīgs, bet ne viss, kas tajā atrodams, tik tiešām ir tik vērtīgs. Lai neapjuktu un izdarītu pēc iespējas pareizāku izvēli, vajadzīgas elementāras zināšanas gan par pašām sulām, gan par to, kā tulkot uz iepakojuma atrodamos skaidrojumus.

Ņemot vērā lasītāju komentārus portālā «apollo.lv», Sulu ekspertu padome savā informatīvi izglītojošajā kampaņā «Apēd sulu!» vēlas skaidrot tieši tās lietas, kas bieži rada cilvēku mulsumu, runājot par sulu kvalitātes rādītājiem.

Kas īsti ir sula, nektārs un sulas dzēriens?

Pašlaik tirgū dzērienu segmentā ir plašs spektrs sulu, sulu dzērienu un nektāru, bet kā no šā liela klāsta izvēlēties veselīgāko un bagātāko ar vitamīniem? Kas jāzina par sulām, nektāriem un sulu dzērieniem? Pirmkārt, tas no kā šie produkti tiek gatavoti.

Koncentrāts — dabīga sulas izejviela

Sulas koncentrāts ir dabīga izejviela, ko iegūst, no pilnībā nogatavojušos augļu sulas iztvaicējot ūdeni. Sulas koncentrātus izmanto ražotāji, lai sulas būtu vieglāk uzglabājamas un transportējamas un cilvēki varētu dzert iecienītas apelsīnu, ananasu, mango un citu augļu sulas, kuras ražot Latvijā no svaigiem augļiem būtu grūti — šie augļi Latvijā neaug. Tādēļ pašmāju ražotāji ieved nevis pašus augļus, bet jau gatavu sulas koncentrātu. No koncentrāta iegūtas augļu sulas īpašības ir līdzvērtīgas tādas sulas īpašībām, kas tieši iegūta no augļiem, jo būtībā tā ir svaigi spiesta sula no tikko novāktiem augļiem, no kuras ir atdalīta daļa ūdens.

Sulas. Augļu sulas ir produkts, kas tiek ražots no svaigiem augļiem vai arī no sulas koncentrāta, tam pievienojot tādu pašu daudzumu ūdens, kāds no augļiem tika atdalīts šīs sulas koncentrēšanas procesā. Nepieciešamības gadījumā vēl pievieno mīkstumu un šūnas, kā arī atjauno aromātu. 100% sulām nepievieno papildu cukuru, saldumu veido augļu dabīgie cukuri, kas tajos ir noteiktās attiecībās, piemēram, glikoze, fruktoze. Kā jau minēts iepriekš, no koncentrāta iegūtas augļu sulas īpašības ir līdzvērtīgas tādas sulas attiecīgajām īpašībām, kas tieši iegūta no augļiem. Līdz ar to, ja uz produkta iepakojuma ir uzrakstīts «100% sula», tad tā ir dabīga sula.

Nektāri. Arī nektārus ražo no sulu koncentrāta, taču pievieno lielāku procentu ūdens. Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka nektāra sastāvā dabīgajai sulai ir jābūt 30–90% — tās daudzums ir atkarīgs no augļa veida. Ir zināms, ka daudzu augļu sulas tīrā veidā pieaugušie un it īpaši bērni nevar iedzert, piemēram, upeņu un citronu sulas, tāpēc, lai padarītu šīs sulas baudāmas, tās tiek atšķaidītas un saldinātas.

Sulu dzērieni. Atšķirībā no sulām un nektāriem sulu dzērienu sastāvā ir vēl mazāk sulu koncentrāta. To sastāvā ir vairāk ūdens, un uz sulu dzērieniem neattiecas tie paši kvalitātes kritēriji, kas uz 100% sulām. Sulu dzērienu sastāvā ir mazāk vitamīnu un uzturvielu nekā 100% sulā, tāpēc tie vairāk piemēroti slāpju remdēšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu