Kā neapjukt veikalu piedāvājumā un izvēlēties kvalitatīvu sulu? 2. daļa

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Informācija, kurai jābūt atrodamai uz sulas iepakojuma

Latvijas Republikas likumi reglamentē prasības attiecībā uz sulu marķējumu un tajā norādāmo informāciju. Pēc būtības marķējumam jākalpo kā vārdnīcai, kas, pirmkārt, palīdz atšķirt 100% sulas no nektāriem un sulas dzērieniem un, otrkārt, norāda visu sulas būtisko sastāvu. Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem nosaka kvalitātes prasības šiem produktiem.

Tātad, pirmkārt, marķējumā jābūt norādītam produkta nosaukumam, kurā skaidri teikts, ka tā ir vai nu sula, sula, kas iegūta no koncentrāta, vai nektārs. Ja sulai tiek pievienots cukurs, produkta nosaukuma redzamības laukā jābūt norādei, ka tā ir «saldināta» vai «ar cukuru», turklāt sastāvdaļu sarakstā jābūt arī norādei par maksimālo daudzumu, kas izteikts sausnā. Tas nozīmē, ka, ja uz pakas nav atrodama minētā norāde, sulai nav pievienots papildus cukurs, bet visu tās saldumu veido dabīgie augļu cukuri. Gluži tāda pati situācija ir ar konservantiem, kas ir pārtikas piedevas un līdz ar to nav dabīgi veidojušies elementi, ja sulai tādi tiek pievienoti, sulas sastāvā jābūt norādītam, tieši kas ir pievienots. Taču, ja norādes par konservantu saturu nav, tas nozīmē, ka tādi sulai nav pievienoti vispār. Eiropas Savienības noteiktās kvalitātes pārbaudes ir ļoti stingras, tāpēc produktu ražotājiem ir neiespējami noteikumus pārkāpt, un tas nodrošina, ka līdz patērētājam rūpnieciski ražotās sulas «Tetra Pak» iepakojumos nonāk jau ar ļoti augstiem kvalitātes rādītājiem.

Arī norādei, ka sula ražota no koncentrāta, jābūt atrodamai. Produkta marķējumā jābūt norādei «Ražots daļēji no koncentrāta (-iem)» vai «Ražots no koncentrāta (-iem)», kas ir skaidri saskatāma, izceļas uz etiķetes fona un atrodas produkta nosaukuma tuvumā jeb redzamības laukā. Savukārt augļu nektāru marķējumā redzamā vietā, produkta nosaukuma tuvumā jābūt norādei par augļu sulas, augļu biezeņa vai minēto sastāvdaļu maisījuma minimālo saturu «Augļu saturs: vismaz ...%».

Protams, ir arī lietas, kuras uz sulu marķējuma atļauts nenorādīt, tas ir ūdens, aromāts, augļa mīkstums un šūnas, kas izmantotas augļu sulas, augļu sulas koncentrāta vai augļu nektāra atjaunošanai līdz to sākotnējam stāvoklim. Taču, ja sulai tiek pievienots papildus mīkstums vai šūnas, tam jābūt norādītam produkta marķējumā.

Ja ražotājs sulām, nektāriem vai sulu dzērieniem pievieno papildus vitamīnus vai minerālvielas un grib to norādīt marķējumā, pievienotajam daudzumam jāveido vismaz 15% no ieteicamās dienas devas uz 100 ml vai vienu iepakojumu, ja attiecīgajā iepakojumā ir tikai viena porcija. Šajā gadījumā marķējumā tiks norādīts pievienoto vitamīnu vai minerālvielu skaitliskais daudzums, kā arī informācija par vitamīnu vai minerālvielu procentuālo daudzumu no ieteicamās dienas devas. 

Izvēloties sulu veikalā, nevajadzētu baidīties no norādes, ka sula «ražota no koncentrāta», jo tam nav nekāda sakara ar konservantiem (pārtikas piedevām). Katra sulas ražotāja pienākums ir sniegt informāciju par savu produktu uz tā iepakojuma, savukārt patērētāja uzdevums ir mācēt pareizi to izlasīt un izdarīt savu izvēli.

www.apedsulu.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu