Kā reālāko iespēju koalīcijas izveidei politiķi saskata ZZS piesaistīšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pagaidām kā reālāko un gandrīz vienīgo iespēju izveidot Valsts prezidentam Andrim Bērziņam pieņemamu koalīciju politiķi saskata Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) piesaistīšanu koalīcijas modelim, kuru veido Zatlera reformu partija (ZRP), «Vienotība», nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai» /LNNK (VL-TB/LNNK), kā arī seši no ZRP atšķēlušies deputāti. Kā runā Saeimas kuluāros, aktīvi notiekot mēģinājumi šādu ieceri realizēt.

Bez ZZS šādai koalīcijai būtu 56 deputāti, kas ir pietiekami valdības apstiprināšanai, tomēr Bērziņš šodien norādīja, ka sešas ZRP šķeltnieku balsis vērtē skeptiski un no partijām sagaida risinājumus koalīcijas modelim, kuram būtu nodrošināts «uzticams vairākums» un būtu vairāk nekā 50 balsis.

Kā aģentūrai LETA atzina vairāki politiķi, izejai no šādas situācijas daudz alternatīvu nav, pareizāk sakot, tās ir tikai divas un ļoti grūti realizējamas.

Proti, viena iespēja būtu koalīcijai piesaistīt «Saskaņas centru» (SC) ar tā 31 deputātu, bet tas automātiski no koalīcijas izslēgtu VL-TB/LNNK 14 deputātus, kā arī izraisītu šķelšanos «Vienotības» 20 deputātu frakcijā. Nebūtu izslēgta arī ZRP frakcijas atkārtota šķelšanās vai kāds to jau iepriekš pametušo deputātu demaršs. Tādējādi šāda koalīcija daudz vairāk par 50 balsīm nez vai varētu savākt, atzina kāds koalīcijas sarunām tuvu stāvošs politiķis.

Otra iespēja, kas izklausoties jau nedaudz reālāka, būtu ZZS 13 deputātu piesaistīšana. Tomēr visu laiku pret sadarbību ar ZZS kategoriski iebilst ZRP pārstāvji, kuri norāda, ka nebūtu pieļaujama pat sadarbības līguma noslēgšana ar šiem «oligarhu pārstāvjiem».

Kā runā Saeimas kuluāros, «Vienotība» centīgi mēģinājusi pārliecināt ZRP piekrist piedāvājumam sadarboties ar ZZS. Šodien arī kāda augsta «Vienotības» amatpersona Vecrīgā restorānā esot tikusies ar cilvēkiem, kas saistīti gan ar ZZS, gan ZRP.

Zīmīgi esot tas, ka neilgi pēc šīs tikšanās ZZS nāca klajā ar paziņojumu, ka šī politiskā spēka pārstāvji rīt vēlas tikties ar Valsts prezidentu un šo tikšanos lūdza noorganizēt pirms paredzētās Bērziņa tikšanās ar jaunās koalīcijas pārstāvjiem.

Neoficiāli sarunas par ZZS iesaistīšanu koalīcijas stutēšanā vijas ap pašreizējā zemkopības ministra Jāņa Dūklava personu. Tiekot pieļauts, ka ZZS atbalstu koalīcijai varētu nodrošināt Dūklava atkārtota iecelšana šajā amatā.

Saeimas kuluāros arī baumo, ka tiekot cerēts kādu SC vai drīzāk ZZS politiķi padarīt par neatkarīgo deputātu, kas varētu atbalstīt koalīciju.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis gan aģentūrai LETA noliedza, ka būtu bijuši jebkādi piedāvājumi ZZS iesaistīšanai koalīcijā.

Ja pašreizējā koalīcija neatradīs kādu pieņemamu risinājumu, politiķus uztrauc iespējamā Valsts prezidenta rīcība, nominējot par premjera amata kandidātu SC pārstāvi. Tiesa, koalīcijai ar SC arī nez vai pietiktu balsu, jo, ja tā vēlētos sadarboties ar ZZS, tad to nedarītu ZRP, bet SC ar ZRP pēc šķelšanās kopā ir mazāk par 50 balsīm.

Daudzos politiķos jūtams apjukums un pat nolemtības sajūta, jo īsti neesot redzama izeja no šī koalīcijas veidošanas strupceļa. Tajā tiekot vainota tieši ZRP, kas nav spējusi saglabāt savu monolītumu pat līdz jaunās Saeimas pirmajai sēdei. Izskanējuši minējumi, ka jaunu Saeimas ārkārtas vēlēšanu iespējamība aizvien vairāk pieaugot.

Jau ziņots, ka otrdienas sarunas pie prezidenta nekādu būtisku pavērsienu valdības veidošanā nenesa. Pašreizējais premjers, jaunās koalīcijas Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis pēc sarunām solīja, ka tiks strādāts pie koalīcijas modeļa pilnveidošanas - esot vairāki risinājumi, ko pārrunās partijas.

Savukārt SC līderis Nils Ušakovs norādīja, ka SC ir gatavs uzņemties iniciatīvu jaunas koalīcijas veidošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu