Kā sadzīvot ar erotiskajiem sapņiem (19)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Daudzus erotiskie sapņi mulsina. Savukārt zinātnieki saka, ka tie apliecina to, ka cilvēks ir vesels.

Cilvēkam guļot, pēc vienu pētnieku secinājumiem ik pa četrām stundām, pēc citu – ik pa divām, ķermenis nonāk seksuālā uzbudinājuma stāvoklī, asinīm pieplūstot iegurnī un ģenitālijās. Vīriešiem ir erekcija, sievietēm mitrinās maksts. Tiesa, ne vienmēr šī parādība tiek vainagota ar erotisku sapni. Pārsvarā mēs guļot ne manam, ne sajūtam ko īpašu. Ķermeņa nakts izdarības pazīstamais ārsts Heini Dileins skaidro ar to, ka nakts uzbudināšanās laikā ķermenis risina vairākus uzdevumus:

1) pirmkārt, strādājot pa tukšo, organisms pārbauda, kā strādā par seksualitāti atbildošās sistēmas;

2) otrkārt, miniorgasmi mūs atbrīvo no dienas stresa;

3) treškārt, tā ir kompensācija par reālā dzīvē negūto seksuālo apmierinājumu.

Tas tā kā būtu skaidrs. Bet kā būt ar erotisko sapņu mulsinošo saturu? Daudzas sievietes meklē psihoterapetu palīdzību vai mēģina aizmirst nakts murgu, jo sapņos redz sevi ar tādiem partneriem, ar kuriem sekss nav iedomājams – nepatīkamu kaimiņu, vīra labāko draugu vai tādus seksa veidus, kam prāts uzlicis tabu. Izrādās «visizvirtušākie» un «nepieklājīgākie» sapņi ir psihes mēģinājums pārstrādāt bīstamas un neiespējamas situācijas. Aptauju dati liecina, ka 39% sieviešu redz sapņus par izvarošanu un 29% vīriešu sapņus par seksu ar vīrieti. Šie sapņi neliecina par ilgām pēc nosapņotā, bet, izrādās, ir mūsu psihes un ķermeņa dabiskā ziņkārība.

Erotiskajiem sapņiem nevajadzētu mūs biedēt, jo tas ir pats nevainīgākais veids kā papildināt un iepazīt savu personīgi gultas dzīvi.

Izrādās, divdesmitgadīgi vīrieši un četrdesmitgadīgas sievietes izjūt vienādu seksa nepietiekamību, tāpēc erotiskie sapņi kompensē reālus priekus un novērš depresijas iestāšanos.

Erotisku sapni var «pasūtīt», tikai jāiemācās pēc iespējas ilgāk sevi noturēt pusmiega fāzē, kura laikā smadzenes operē ar dzirdes un vizuālajām halucinācijām, un iedomāties līdz sīkākai detaļai erotiskā sapņa partneri. Kad vizuālais tēls izveidots, var ķerties klāt iepazīšanās scenārijam, tad tuvības... Galvenais - aizmigt pašā interesantākajā vietā!

Bet ja erotisks sapnis uzmācīgi atkārtojas, tas ir signāls, ka briest nopietnas veselības problēmas. Krievu psihiatrs Vasīlijs Vahovs apraksta gadījumu: kāds vīrietis, dzīvoja vienā dzīvoklī ar savu vecāko māsu, kurai bija paradums ejot vannā vai uz tualeti, neaizvērt aiz sevis durvis. Vīrietis bieži pret savu gribu bija spiests būt par «lūriķi». Rezultātā viņu sāka vajāt sapnis, kurā viņa māsas kailās krūtis karājās virs viņa sejas un lēnām smacē nost. Vīrietis pamodās bez elpas ar izteiktu nelabumu. Ārsts saprata, ka ne tikai piespiedu «nolūrēšana» ir šo sapņu cēlonis, bet tas, ka radušās problēmas vīrieša smadzeņu darbībā. Izrādījās, ka pacientam sāk formēties epilepsijas paveids. Smacējošie erotiskie sapņi ar māsas krūtīm, kā izrādījās, sākās pēc gripas izslimošanas. Pēc tam, kad pacients sāka lietot preparātus pret smadzeņu darbības traucējumiem, murgainie erotiskie sapņi izbeidzās.

Kas notiek, ja mēs neredzam erotiskus sapņus? Iemesli var būt divi: piesātināta seksuālā dzīve realitātē vai stress un hronisks nogurums. Pēdējā gadījumā droši var iet pie sava priekšnieka un teikt, ka jūs vairs neredzat erotiskus sapņus, tāpēc, ka jums ir pārāk liela slodze darbā un vajadzētu kaut ko mainīt. Citas dabas jautājums - vai priekšnieks pareizi sapratīs jūsu sacīto.

Zināšanai:

* erotisku sapni mēs visi redzam uz rīta pusi, kad ātrā miega ilgums sasniedz 20 līdz 25 minūtes;

* sievietes visbiežāk erotiskus sapņus redz «kritiskajās dienās»;

* iepriekšējos gadsimtos erotisks sapnis tika uztverts kā noziegums pret kristīgo ticību, jo tā laikā nelabais pārņemot cilvēka dvēseli;

* vēl senāk - ja karavīram pirms kaujas gadījās nakts ejakulācija, tad viņš nedrīkstēja piedalīties kaujā.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu