Kā samazināt lieko svaru?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Mēdz teikt, ka saturs ir svarīgāks par formu. Tomēr, ja ir tāda iespēja, kāpēc neuzlabot arī formu? Šoreiz mazāk uzmanības veltīsim sabalansētam uzturam un fiziskām aktivitātēm, bet vairāk pievērsīsimies alternatīvām iespējām samazināt svaru un mainīt ķermeņa aprises, ja iepriekš minētās metodes nav bijušas efektīvas.

Kāpēc ir jārūpējas par svaru?

Palielināta ķermeņa masa ir ne tikai estētiska nepilnība, bet arī riska faktors nopietnām sirds asinsvadu slimībām, artrītam, cukura diabētam, agrīnam infarktam un insultam. Aptaukošanās samazina cilvēka seksuālo funkciju, dzīves kvalitāti un dzīves ilgumu par vairākiem gadiem. Tāpēc ārsti iesaka domāt par veselīgu ķermeņa svaru jebkurā vecumā. Endoskopiste Lilita Morozova uzsver: «No aptaukošanās cieš katrs desmitais Eiropas iedzīvotājs. Aptaukošanās veicina mirstības, sirds slimību, diabēta, locītavu problēmu, celulīta un citu slimību attīstību, kā arī sociālās izolētības veidošanos. Jāatzīst, ka lielākoties tikai sievietes izvēlas cīnīties ar aptaukošanās radītajām problēmām un vēršas pie manis pēc palīdzības.»

Kā samazināt lieko svaru?

Mediķi atzīst, ka vislabāk svaru samazināt pamazām ar sabalansētu uzturu un fiziskām aktivitātēm, tomēr, ja tas nelīdz, pastāv vēl dažas iespējas, lai cīnītos ar liekajiem kilogramiem. Pasaulē ļoti izplatītas ir procedūras kuņģa un ēstgribas samazināšanai.

Tagad arī Latvijā pieejama viena no vienkāršākajām un efektīvākajām metodēm ar vismazāko komplikāciju risku - īpašu silikona balonu (BIB, Orbera) ievietošana kuņģī. Fibrogastroskopijas procedūras laikā ārsts balonu ievieto kuņģī un piepilda ar sterilu fizioloģisko šķīdumu, tas aizpilda kuņģi un apmierina cilvēka apetīti ātrāk. Šī ir īstermiņa ārstēšanas metode, jo balons tiek izņemts pēc sešiem mēnešiem. Sešu mēnešu laikā cilvēks zaudē aptuveni 20% līdz 35% no sākotnējās ķermeņa masas. Ievērojot veselīga dzīvesstila ieteikumus, šī metode ļauj novērst aptaukošanās risku arī turpmāk.

Latvijā šobrīd tikai dažās klīnikās iespējams veikt balona ievietošanu kuņģī. Viena no tām ir Maksima Margoļina privātprakse, otra Jūrmalas slimnīca, kur ārste Lilita Morozova pieņem ne tikai pacientus no Latvijas, bet arī no citām Eiropas un pasaules valstīm. «Esmu veikusi vairākas kuņģa balona BIB ievietošanas manipulācijas. Rezultāti pārsteidz ne tikai mani, bet arī manus pacientus. Katrs zaudētais kilograms cilvēkam liek justies laimīgākam - pacientu dzīves kvalitāte uzlabojas, ceļas pašapziņa un apkārtējo cilvēku pozitīvais novērtējums sniedz gandarījumu,» atzīst Lilita Morozova.

Vēl viena no izplatītām metodēm ir kuņģa riņķis (LapBand), kas arī ražots no silikona. Ar laparoskopijas metodi to apliek ap kuņģi, sadalot to divās daļās. Augšējā daļa ir mazāka un ēdot ātri piepildās. Ēdiens lēni iet cauri riņķa radītajam sašaurinājumam, nonākot apakšējo kuņģa daļu. Ir nepieciešams pavisam neliels ēdiena daudzums, lai piepildītu mazāko kuņģa daļu un sieniņas iestiepums ziņo smadzenēm par sāta sajūtu tā, it kā būtu piepildīts viss kuņģis. Līdz ar to cilvēks jūtas paēdis ātrāk un ilgstošāk saglabā sāta sajūtu. Šī operācija ir ilgtermiņa un gada laikā ļauj samazināt lieko svaru pat par 45 - 50%, ja tiek ņemti vērā uztura speciālista ieteikumi.

Samazināt svaru ar uzturu un fizisko slodzi bieži vien ir grūti un reizēm pat neiespējami. Pirmais, kurš Latvijā veicis kuņģa riņķa implantāciju, un dara to jau gadiem ilgi, ķirurgs Maksims Margoļins komentē: «Ja cilvēkam ķermeņa masas indekss ir virs 40 vai ir liekais svars kombinācijā ar kādu no šīm saslimšanām - paaugstināts asinsspiediens, sirds slimība, cukura diabēts vai artrīts - ir nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Pretējā gadījumā pastāv letāla iznākuma risks. To, kāda manipulācija būtu veicama, var noteikt tikai individuālā konsultācijā pie speciālista.»

Vēl kuņģa samazināšanai tiek veiktas arī daudz agresīvākās kuņģa šuntēšanas operācijas. Ķirurģiskas iejaukšanās rezultātā kuņģis barības vada rajonā tiek samazināts, kā rezultātā lielākā daļa kuņģa un tievo zarnu vairs nepiedalās barības sagremošanas un uzsūkšanas procesos. Pēc operācijas pacients spēj uzņemt daudz mazāk barības un tās sagremošana ir lēnāka. Veiksmīgas operācijas rezultātā svara zudums gada laikā ir 50% no sākotnējā, informē Marta Rudzīte, SIA «Ad Sense» pārstāve.

Dietoloģe Lolita Neimane par kuņģa samazināšanas metodēm saka: «Jāņem vērā, ka tā ir iejaukšanās ķermeņa darbībā un nevar cerēt, ka bez uztura paradumu maiņas un fizisko aktivitāšu veikšanas kuņģis neizstiepsies atkal un svara problēmas neradīsies no jauna. Manuprāt, ķirurģiska iejaukšanās var tikt veikta tikai smagas aptaukošanās gadījumā, ja patiešām visas citas metodes nav izrādījušās efektīvas, un liekais svars rada nopietnas veselības problēmas, tostarp paaugstinātu asinsspiedienu, cukura diabētu, artrītu, vai pat apdraud cilvēka dzīvību.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu