Kā skrienot zaudēt svaru - svarīgi noteikumi (35)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Steve Crane, CC BY-NC-ND 2.0

Skriešana ir viens no visefektīvākajiem sporta veidiem, kas palīdz trenēt visu ķermeņa muskulatūru un palīdz ātri zaudēt lieko svaru. Taču pirms sāc, svarīgi ir saprast, kādi ir tavi mērķi un kas palīdzēs tev palikt motivētam visu programmas laiku.  Vairākums skrien ar mērķi zaudēt lieko svaru vai uzlabot fizisko formu. Ja kāds no šiem ir arī tavs – esi uz pareizās starta līnijas. Bet, vai skriešana tev palīdzēs samazināt svaru un cik daudz skriet?

Vai es zaudēšu svaru?

Daudzi, uzsākot skriet, gaida, ka ar pirmo noskrieto kilometru liekais svars sāks burtiski kust. Lai gan skriešana patiešām palīdz zaudēt lieko svaru un sadedzināt kalorijas, tas noteikti nenotiks pēc pirmās reizes. Pacietība un izturība ir panākumu atslēga! Atceries, ka pēc skriešanas vari izjust izsalkumu un vēlēties apēst divreiz vairāk, nekā ēstu ikdienā. Seko līdzi savām maltītēm, un pēc skrējiena izvēlies olbaltumvielām un vitamīniem bagātu maltīti ierobežotā daudzumā.

Vai man jau iepriekš jāzaudē liekais svars pirms sākt skriet?

Daži, īpaši tie, kuriem ir patiešām ievērojams liekais svars, var izjust patiesas grūtības, uzsākot skriet. Šajā gadījumā pāris nedēļas pirms uzsāc skriešanas programmu būtu svarīgi ievērot veselīgu diētu un pamazām sagatavot organismu fiziskai slodzei. Protams, skriet var sākt jebkurā mirklī, svarīgi ir to darīt tādā tempā un laikā, kas liekas visērtākais.

Cik daudz kaloriju es patērēju skrienot?

Vēlies zināt, cik daudz kaloriju patērē skrienot ārā vai uzkāpjot uz skrejceliņa? Katra cilvēka patērēto kaloriju daudzums atšķiras. Tas ir atkarīgs no skriešanas intensitātes, programmas, ātruma, pamata slīpuma, esošās fiziskās sagatavotības un daudziem citiem faktoriem. Šim nolūkam var izmantot speciālos pulksteņus, kas nosaka ātrumu, kaloriju skaitu un ditanci vai skrienot uz skrejceliņa. Vairums skrejceliņu ir aprīkoti ar speciāliem displejiem, kas saglabā skrējēja personīgo informāciju un parāda patērēto kaloriju apjomu atkarībā no programmas izveides un izpildes.

Vai badošanās pirms skriešanas palīdzēs sadedzināt vairāk kaloriju?

Iespējams, esi dzirdējis, ka badošānās palīdz ātrāk sasniegt fitnesa mērķus. Taču, pirms izlaid kārtējo maltīti, apskatīsim kādā veidā tavs ķermenis sadedzina enerģiju skriešanas laikā.

Pastāv vairāki avoti, no kuriem ķermenis patērē enerģiju – ogļihidrāti, tauki un olbaltumvielas jeb proteīni. Enerģija, ko sniedz visas šīs uzturvielas, ir atšķirīga un tiek sadedzināta dažādos veidos. Vadoties pēc Emīlijas Braunas (personīgā trenere un uztura speciāliste) pētījumiem, patērētā enerģija ir atkarīga no nodarbību intensitātes. Zemas intensitātes nodarbības (iedomājies lēnākus skrējienus) primārais enerģijas avots ir tauki, kamēr augstākas intensitātes nodarbības (ātri skrējieni, intervālu treniņi) enerģijas radīšanai patērē vairāk ogļihidrātu.

Badošanās pirms treniņa ietekmē to, kāda un no kurienes tiks saražota enerģija, kas nepieciešama treniņā. Lai gan šis var likties kā ideāls risinājums ātrai svara zaudēšanai, tā nebūt nav.

Kad ogļihidrāti nav pieejami (badošanās iespaidā), ķermenis sāks izmantot lielākas iekšējo ķermeņa tauku rezerves. Taču tas nebūt nenozīmē, ka zaudēsi vairāk kaloriju. Patiesībā, varētu teikt, ka gluži pretēji – tiks sadedzināts mazāk kaloriju, jo skriesi mazāk vai lēnāk, nekā būtu varējis, ja ķermenim būtu pieejams “pareizais” enerģijas avots (ogļihidrāti).

Iesācējiem būtu svarīgi saprast, kāda veida nelielas maltītes neilgu laiku pirms nodarbības palīdz uzturēt un saglabāt enerģiju visa treniņa laikā.

Noslēgumam:

Veselīga svara zaudēšana lielākoties nav vienas dienas jautājums. Esi pacietīgs. Seko līdzi savam uzturam, izvēlies labus un pilnvērtīgus produktus. Aizstāj kārtējo piena šokolādes gabaliņu ar kādu gardu augli vai riekstu sviestu, tomēr nepārcenties. Uzturi sevi labā garstāvoklī un neieciklējies uz zaudētajiem kilogramiem vai kalorijām. Skaties spogulī un ar katru dienu ievērosi arvien jaunas un jaukas pārmaiņas. Mēs jau tagad vēlam tev veiksmi ceļā uz sapņu augumu un apsveicam – pirmais solis ir jau sperts!

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu