Kā šļūcamakmens palīdz tikt pie bērna (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autores foto

«Gribi tikt pie dzimtas mantinieka? Jūdz zirgu un dodies uz Jērvstas svētvietu nošļūkt no auglības akmens!» – iespējams, ka tā pirms kādiem desmit tūkstošiem gadu Jēvleborgas lēnes (novada) zviedru mātes skubināja ceļā savas meitas.

«Man pietiek uz vīrišķa pusi tikai paskatīties, un bērns jau ir ceļā uz šo pasauli,» lielās dažas īpašas auglības skartās. Bet ne jau visām tas lemts. Tāpēc jau kopš senseniem laikiem pasaulē ir daudz vietu un lietu, ko uzskata par auglības veicinātājām – kaut kas jāpaberzē, kaut kam jāapiet apkārt, pie kaut kā jāpiesien prievīte utt. Zviedrijā un arī Igaunijā šim nolūkam bija paredzēti lieli akmeņi ar slīpu malu, pa kuru ērti nošļūkt lejā uz pēcpuses. Protams, ne jau katrs akmens bija auglības svētīts, tikai daži – tie, kas atrodas svētvietās un ir tam īpaši radīti.

Viens no tiem atrodas Zviedrijas ziemeļgalā, Jervstas ciema malā, līdzās vikingu kapsētai. Ticējums ir tik spēcīgs, ka pat mūsdienās gadoties redzēt kādu sievieti, kas te atbrauc (ne jau vairs ar zirgu, bet ar auto!) un, mazliet ironiski smīkņādama, tomēr nošļūc pa gadsimtu gaitā iebraukto akmens reni. Vēl vairāk: zviedru tūrisma speciālisti zina stāstīt, ka tā gadījies pat divām viņu kolēģēm, kuras «joka pēc» izmēģinājušas sentēvu metodi, kā tikt pie bērna.

Arī dažas mūsu grupas meitenes izmantoja piedāvāto iespēju un nošļūcinājās lejā no akmens. Vai auglības akmens iedarbība jau jūtama? Vismaz man par to pagaidām nekas nav zināms...

Starp citu, arheologi pierādījuši, ka konkrētais Jērvstas auglības akmens agrāk izmantots arī nažu un metāla bultu asināšanai.

* * *

Materiāli sagatavoti sadarbībā ar Centrālās Baltijas jūras reģiona pierobežu sadarbības programmas INTERREG projektu «Senās kulta vietas – Baltijas jūras piekrastes kopīgā identitāte».

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu