Kā stiprināt imunitāti. Speciālista ieteikumi (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Spēcīgas imunitātes atslēga ir vesels zarnu trakts, uzskata Eva Kataja, uztura speciāliste,  Latvijas diētas un uztura speciālistu asociācijas biedre,.

Ziemas aukstajos mēnešos cilvēkus biežāk piemeklē dažādas saaukstēšanās un vīrusu saslimšanas, kā rezultātā aktuāls kļūst jautājums, kā spēcināt imūnsistēmu. Stipra veselība un laba pašsajūta ir jebkura cilvēka interesēs, bet lai to nodrošinātu, veselības uzturēšanai ir jāpieiet kompleksi. Pietiekams laiks miegam un atpūtai, stresa mazināšana, ikdienas fiziskās aktivitātes un veselīgs uzturs ir tikai nedaudzi no aspektiem, kas būtu jāņem vērā. Tomēr viens no galvenajiem faktoriem, kas palīdzēs nodrošināt labu veselību un stipru imunitāti, ir uzturvielām bagāta pārtika.

Par to, cik labi darbojas imūnsistēma, pārsvarā ir atbildīgs cilvēka zarnu trakts. Ja tajā ir bojājumi, nelabvēlīgas mikrofloras izmaiņas vai vienkārši ar pārtiku netiek piegādātas vajadzīgās vielas, stipru imūnsistēmu nodrošināt nebūs viegli. Fizioloģiskas zarnu gļotādas izmaiņas pašu spēkiem ietekmēt nebūs iespējams, bet parūpēties par zarnu mikrofloru, uzņemot veselīgu uzturu, gan var ikviens.

Cilvēka zarnu traktā dzīvo aptuveni 100 triljoni baktēriju. Acidofīlās baktērijas (L. Acidophilus) ir daļa no normālas zarnu mikrofloras un tiek dēvētas par labajām baktērijām jeb probiotikām. Probiotikas palīdz saglabāt veselu zarnu traktu, veicina imūnsistēmas darbību un piedalās normālu gremošanas procesu nodrošināšanā. Vēl pie probiotikām pieder arī L. bulgaricus, L. casei, L. reuteri, Lactobacillus GG, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum un citas. Pētījumi rāda, ka dažādās kombinācijās, papildus probiotiku uzņemšana labvēlīgi ietekmē cilvēku veselību. Tās veicina imūnsistēmas darbību, samazina antibiotiku izraisītu caureju, palīdz pie aizcietējumiem, cīnās ar kaitīgajām baktērijām un uzlabo simptomus, kas saistīti ar hroniskām zarnu slimībām.

Sabalansēts uzturs, kas sniedz mums pietiekoši daudz ogļhidrātus, taukus un olbaltumvielas, ir nozīmīgs pats par sevi. Taču domājot par zarnu traktu un tajā mītošajām labvēlīgajām baktērijām, kam ir liela nozīme veselības uzturēšanā, būtu jāatceras divas pārtikas produktu grupas. Tie ir svaigi augu valsts produkti un fermentēti produkti.

Pirmkārt, ik dienas uzturā būtu jālieto svaigi dārzeņi un ogas vai augļi, kas apgādās organismu ar dažādām bioloģiski aktīvām vielām, vitamīniem, antioksidantiem, minerālvielām un šķiedrvielām, kas ir ļoti nepieciešamas normālai zarnu trakta darbībai. Šķiedrvielas var iedalīt ūdenī nešķīstošajās, kas veicina normālu zarnu peristaltiku un vēdera izeju, un ūdenī šķīstošajās, kas kalpo kā barības vielu avots zarnās mītošajām labajām baktērijām. Tādēļ, augu valsts produkti, kas bagātīgi satur šķiedrvielas, ir ļoti nozīmīgi zarnu trakta veselības uzturēšanā.

Otrkārt, ne mazāk svarīgi ir fermentētie produkti - gan augu, gan dzīvnieku valsts. Kefīrs, jogurts, skābēti gurķīši un kāposti ir vieni no tautā zināmākajiem fermentētajiem produktiem. Tie ir lielisks labo baktēriju avots, kas tik ļoti nepieciešamas normālas zarnu mikrofloras uzturēšanai. Viens no ieteicamākajiem fermentētajiem piena produktiem ir mūsu pašu Lakto, kas satur labvēlīgās L. acidophilus LA - 5 un Bifidobacterium BB-12 baktērijas. Tas ir dabīgs produkts, kura sastāvā nav konservantu, biezinātāju, sintētisku aromatizētāju un krāsvielu. Izsenis Lakto tiek gatavots pēc unikālas termostata metodes, kas nodrošina īpašu struktūru un ļauj saglabāt visas vērtīgās baktērijas, kuras var veicināt zarnu veselību un stiprināt imunitāti.

Fermentētie produkti kļūst ne tikai veselīgāki, bet arī ilgāk uzglabājami, tāpēc tas ir lielisks veids, kā saglabāt dārzeņus ziemai, kad svaigi vietējie dārzeņi vairs nav pieejami. Jāteic gan, ka tie dārzeņi, kuru skābēšanai pievienots etiķis, nesaturēs labvēlīgās baktērijas, tāpēc labāk ir skābēt mājās, pievienojot vien ūdeni, sāli un kādu garšaugu.

Ja nu tomēr esat saaukstējies un imunitāti nostiprināt vēl neesat paspējis, ieteiktu ievērot sekojošus principus:

1) Palikt mājās, atpūsties un kārtīgi izgulēties

2) Dzert daudz zāļu tējas un ūdeni

3) Atturēties no smagas pārtikas (ceptiem, eļļainiem produktiem) un saldumiem

4) Lietot vitamīniem un antioksidantiem bagātu pārtiku (ogas, augļus, dārzeņus un to sulas)

5) Papildus lietot ķiploku, medu, dzērvenes un citus dabiskos ārstniecības produktus

6) Uzņemt pēc iespējas vairāk probiotiku saturošus produktus kā kefīrs, Lakto un skābēti dārzeņi

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu