Kā uzglabāt ēdienu, dodoties uz «Labu Dabu»?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izbraucienos brīvā dabā reti, kad līdzi ir ledusskapis, tāpēc svarīgi zināt kā ēdienu ilgāk uzglabāt svaigu. Tiesa, arī šie padomi noderēs tad, ja ārā nav pārāk karsts un ēdiens domāts apēšanai pāris dienu laikā. Protams, vislabāk, ja līdzi ir aukstumkaste vai vismaz produkti tiek glabāti speciālos maisiņos, kas ilgāk uzglabā zemu temperatūru, informēja Guna Rijkure, Wellslim centra uztura speciāliste.

- Karsts laiks ir izņēmums, kad līdzi var paņemt pārtiku ar konservantiem. Noderēs gan dažādas pastas tūbiņās, gan arī sagriezti, vakuumā safasēti produkti, kas domāti ilgākai uzglabāšanai bez ledusskapja.

- Žāvējumi un cepta gaļa noteikti ilgāk uzglabāsies par vārītu gaļu.

- Nav vēlams pagatavot salātus, pildītus dārzeņus un zivis.

- Rosolu līdzi varat ņemt nesagatavotā veidā (katru sastāvdaļu atsevišķi) vai arī tam pievienot vietējās sinepes vai mārrutkus, kas aizkavē šo produktu bojāšanos).

- Centies iztikt bez piena produktiem. Tomēr piens karstā un negaisa laikā tik ātri nesaskābs, ja 1litru piena savārīs ar 1 tējkaroti cukura.

- Sviestu vēlams sajaukt ar sāli, bet šķiņķus un desas apziezt ar šķidru putru no sāls un ūdens. Sāls kristāli aizsargā pārtiku no pelējuma.

- Sieru var ietīt lazdas vai jāņogu lapās. Labāk izvēlēties kūpinātos, žāvētos un sāļos sierus ar mazu tauku saturu, izvairoties no mīkstajiem kausētajiem sieriem.

- Labāk lietot speciālas produktu uzglabāšanai domātas plastmasas kastītes (vislabāk aukstumkastes!), jo plastmasas maisiņos un pārtikas plēvēs produkti ātrāk sasmok un bojājas. Katru produktu vēlams pakot atsevišķi...

- Jēlu gaļu ietin papardes lapās. Tomēr labāk ņem līdzi jau iepriekš sagatavotu gaļu, jo sāls vai etiķa marināde darbojas kā konservants.

- Ja olas uz 4 - 5 sekundēm ieliek verdošā ūdenī, karstums čaumalu ādiņas padara hermētiskas.

- Kūkas un sviestmaizes vēlams novietot skārda bundžā ar ābolu.

- Ja siers un desas pastāvējušas kādu diennakti, drošības dēļ tos uzcep.

- Lai atspirdzinošais dzēriens nesasiltu, pudeli ietin slapjos dvieļos vai ieliek tekošā ūdenī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu