Kad gaidāms siltums, un ko laika zīmes sola Līgo naktī?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zīmes dabā liecina, ka gaidāma mūsu platuma grādiem atbilstoša, mērena vasara bez ekstremālām parādībām - spēcīgām lietavām un krasām temperatūru svārstībām, to portālam «Apollo» pastāstīja laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Bukšs pavēstīja, ka šī vasara nebūs tik karsta, kā iepriekšējās divas. Pavasara zīmes - nozīmīgās dienas un vērojumi dabā - liecina, ka vasara būs vidēji mērena, Latvijas klimatiskajiem apstākļiem atbilstoša.

Laikapstākļu mērenība savukārt nesīs auglību. «Daudzas zīmes norāda uz to, ka vasaras izskaņa būs auglīga. Mežos un dārzos  būs daudz ogu, jo mitrums ir atbilstošs un nebūs liels karstums, kas nogurdina dabas veltes,» sacīja Bukšs.

Jūnijā īslaicīgi varētu parādīties nelieli lietus mākoņi. Līgo nakts varētu paiet bez lietus, taču tā būs dzestra. Savukārt pēc Jāņiem iestāsies siltāks laiks, kad temperatūra pakāpsies līdz +25 grādiem un vairāk, salīdzinoši karsts laiks varētu būt ap Pēterdienu.

Saulaināks un karstāks laiks gaidāms tikai jūlija otrā pusē un augusta sākumā. Par to liecina arī stiprais sals janvāra beigās un februāra sākumā, kas vienlaikus norāda, ka siena laiks jūlijs varētu būt nelabvēlīgs lauku darbiem  mitruma dēļ.

Tāpat bērza un alkšņa plaukšana pavasarī, liecina, ka vasara otrajā pusē būs pārsvarā sausa. Šogad vērojams arī maz maijvaboļu, kas neliecina par karstas vasaras iespējamību. Skudras lielus pūžņus neveido, kas nozīmē, ka vasaras otra puse varētu būt sausa, tāpat kā rudens.

«Ledus kušana pavasarī un izpalikušie pali liecina par labu sausai vasarai, kaut ticējums saka - ja pavasarī nav palu, tad siena laikā gaidāms lietus. Viss liecina par to, ka  jūlija vidū būs gāzienveidīgas, īslaicīgas lietusgāzes, līdzīgi kā pašlaik,» tā Bukšs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu