Kad mācību gads sākas citviet Eiropā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Dabas muzejs

Vai 1. septembris mācību gada sākums ir arī citur? Kad mācību gads sākas citu ES dalībvalstu skolās?

1. septembrī nevienā Eiropas Savienības dalībvalstī uz skolu neiet. 2. septembrī — uz skolu dosies daļa nīderlandiešu bērnu.

Daudzviet mācību gads jau ir sācies. No 1. augusta līdz 30. jūnijam mācību gada garums noteikts Vācijā. Jau no 13. augusta pamatskolās (bet no 16. augusta vidusskolās) mācās dāņi un mācīsies līdz jūnija beigām.

Mācību gadu sākumu tiesīgas noteikt ne tikai pašas dalībvalstis, bet tās mācīšanās sākumu ļauj izvēlēties arī pašvaldībām un pat pašām skolām. Tā, piemēram, Somijā mācību gads sākās laikā no 7. līdz 18. augustam, bet Lielbritānijā — no augusta vidus (datumu nosaka 32 vietējās skolu pārraudzības iestādes). Arī Nīderlandē tas sācies 12., 19. vai 26. augustā, bet centrālajā reģionā bērni uz skolu dosies rīt — svētdien, un viņiem attiecīgi vasarā visilgāk jāmācās — līdz 19. jūlijam. Piemēram, Austrijā mācību gada sākums ir vai nu 3., vai 10. septembris, bet tad tas noslēdzas attiecīgi 27. jūnijā vai 4. jūlijā.

Tā kā 1. septembris šogad iekritis sestdienā, vispopulārākais jaunā mācību gada datums ir 3. septembris. Reizē ar mūsējiem uz skolu ies bērni Lietuvā, Beļģijā, Čehijā, Ungārijā, Polijā, Slovākijā, Slovēnijā.

Latvijā arī šis ir visīsākais mācību gads, tiesa, ar salīdzinoši garāku mācību stundu sarakstu dienā un īsākiem brīvlaikiem — no 3. septembra līdz 30. maijam.

Vēlāk par mums uz skolu ies franču bērni — 4. septembrī, bet pēdējā skolas diena viņiem būs tikai 3. jūlijā, kā arī spāņu bērni, kuri sāks mācīties laikā no 6. līdz 17. septembrim. Arī luksemburdzieši un rumāņi 17. septembrī pirmoreiz parādīsies skolā. Bet visvēlāk skolā ieradīsies maltieši — 24. septembrī — un tad tur uzturēsies līdz jūnija beigām. Tik garš vasaras atvaļinājums gan skolēniem, gan skolotājiem ir tikai mums un kaimiņiem lietuviešiem, taču citiem ir garāki rudens, ziemas un pavasara brīvlaiki.

<em>http://www.eurydice.org/</em>

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu