Kādas izmaiņas gaidāmas nodokļu likumdošanā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Uzņēmējiem ir svarīgi pārzināt ne tikai spēkā esošos normatīvajos dokumentus, bet arī orientēties gaidāmajās likumdošanas izmaiņās.

Visai daudz jautājumu rada, piemēram, tuvākajā laikā plānotās izmaiņas likumā «Par nodokļiem un nodevām» un likumā «Par uzņēmumu ienākuma nodokli», jo nav īstas skaidrības par gaidāmajiem  «spēles noteikumiem.»

Piedāvājam iepazīties dažiem jautājumiem, kas par gaidāmajām likumdošanas izmaiņām bieži tiek uzdoti konsultācijās, ko Lietišķās informācijas dienests sniedz sadarbībā ar zvērinātu revidenti Aiju Kalniņu.

Par skaidras naudas lietošanu

Vai tiek plānotas izmaiņas skaidras naudas lietošanas ierobežojumos?

Uz doto brīdi izmaiņas skaidras naudas lietošanas ierobežojumos nav veiktas, taču tuvākajā laikā tiek plānotas izmaiņas attiecībā uz likuma «Par nodokļiem un nodevām» 30.pantu, paredzot, ka deklarējamo darījumu slieksnis tiek pazemināts no 3 000 latiem uz 1 000 latiem, tāpat pazeminot arī atļautā darījumu skaidrā naudā slieksni no 10 000 latiem uz 5 000 latiem, tādējādi atkal būtiski mainot skaidras naudas lietošanas noteikumus.

Papildus tiek arī plānotas izmaiņas attiecībā uz vairumtirdzniecību, nosakot, ka pieļaujami ir tikai norēķini bezskaidras naudas veidā, tajā skaitā maksājumi ar maksājuma kartēm.
Ņemot vērā iepriekš minēto, ir ļoti būtiski sekot līdzi plānoto grozījumu pieņemšanas procesam, tādējādi izvairoties no potenciālajām soda naudām skaidras naudas lietošanas noteikumu pārkāpumu gadījumā.

Par nodokļu nomaksu un apliekamā ienākuma samazināšanu par nedrošiem parādiem

Plaši tiek diskutēts par nevienlīdzīgas situācijas novēršanu, saistībā ar nodokļu nomaksu gadījumos, kad par nosūtītajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem, par kuriem nav saņemta samaksa, jāmaksā nodokļi, bet preču un pakalpojumu saņēmējs, nenorēķinoties ar preču piegādātāju, vai pakalpojumu sniedzēju, var savā grāmatvedības uzskaitē atzīt izmaksas un samazināt nodokļu maksājumus. Vai apliekamā ienākuma samazināšanu par nedrošiem parādiem varēs piemērot jau no 2010.gada?

Tiek plānots, ka no 2011.gada 1.janvāra spēkā stāsies dotajā mirklī vēl nepieņemti grozījumi likumā «Par uzņēmumu ienākuma nodokli», kuru mērķis ir novērst līdzšinējo situāciju, kad ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekams ienākums ir negūta atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem vai nosūtītajām precēm, kā arī lai novērstu situāciju, ka tiek samazināts ar uzņēmuma ienākuma nodokli apliekamais ienākums, lai gan pakalpojumu vai preču saņēmējs norēķinus nav veicis. Tiek plānots, ka uzņēmumi varēs samazināt ar uzņēmuma ienākumu nodokli apliekamo ienākumu, ja nav saņemts norēķins par sniegtajiem pakalpojumiem vai piegādātajām precēm pie zināmiem nosacījumiem. Tātad, uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātājs uz trīs gadiem varēs atlikt nodokļa nomaksu, ja viņam izveidojušies nedrošo parādu uzkrājumi, par to informējot parādnieku, taču šādi uzkrājumi nedrīkstēs pārsniegt 20 % no apliekamā ienākuma. Savukārt palielināt apliekamo ienākumu vajadzēs gadījumā, ja trīs gadu laikā parādi netiks atgūti vai norakstīti izmaksās. Turpretī parādniekam, kurš sešu mēnešu laikā nebūs veicis norēķinu par sniegtajiem pakalpojumiem vai saņemtajām precēm, būs jāpalielina apliekamais ienākums par parāda summu. Jaunais regulējums attieksies uz parādiem, kas veidojušies no 2011.līdz 2013.gadam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu