Kaimiņa sausā tualete blakus manai zemei. Kāds ūdens ir manā spicē? (42)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Man pieder zeme (600 kvadrātmetru) un privātmāja, kur dzīvoju ar ģimeni. Kaimiņš savā teritorijā ierīkoja sauso tualeti, tā atrodas tuvu manai robežai. Kaimiņš negribēja regulāri maksāt par sausās tualetes tīrīšanu, tāpēc kanalizācijas tvertnē izurba caurumus. Tagad viņam tualete esot jātīra daudz retāk. Bet kaut kur jau tas, kas nāk no kanalizācijas, paliek. Kā tas var ietekmēt ūdens kvalitāti manā spicē, kas ir 13 metru dziļa?

Jautājumu vēstulē iesūtījis Andris Blusa privātteritorijas īpašnieks

www.udensboss.lv

Andri, ja ir tā, kā stāstāt, notekūdens no kaimiņa kanalizācijas aiziet gruntī, visticamāk turpat arī paliek. Tas var ietekmēt ūdens kvalitāti jūsu spicē un, protams, arī sabojāt paša kaimiņa dzeramo ūdeni.

Ciematos un dārziņu saimniecībās, kur vienam kaimiņam ir sausā tualete, bet otrs turpat netālu ņem ūdeni no seklas spices, ūdenī var būt visādi brīnumi.

Lai risinātu situāciju, var uzstādīt reversās osmozes iekārtu ar atsevišķu krānu, kuru atgriežot, tecēs pilnībā attīrīts ūdens. Taču jāņem vērā, ka reversā osmoze attīra ūdeni gan no ķīmiskām, gan minerālvielām. Tajā vairs nav nekā, tikai ūdens molekulas. Turklāt reversās osmozes iekārta, kas paredzēta privātmājai, atkarībā no jaudas, diennaktī spēj attīrīt 25 - 50 litru ūdens. Tātad ar to pietiks dzeramajam ūdenim un, iespējams, vēl zupai. Privātmājai šāda iekārta maksā apmēram 120 -150 latu.

Ja vien nedzīvojat Indijā, bet kādā no Latvijas pilsētām, kur ūdens nāk no pilsētas attīrīšanas iekārtas. Nav vajadzība likt nedz reverso osmozi, nedz arī kādu citu nopietnu dzeramā ūdens attīrīšanas iekārtu.

www.udensboss.lv

No spices ūdens paliek rūsaini nosēdumi. Noberžu tos no tualetes poda, bet pēc pāris dienām izskatās it kā tas mēnesi nebūtu tīrīts. Arī, mazgājot veļu, tā iekrāsojas dzeltenīgi brūna. Turklāt ūdens arī smird...

Ja no ūdens paliek rūsaini nosēdumi, acīmredzot tajā ir daudz dzelzs. Latvijā daudzās vietās ūdenī ir gan ļoti liels daudzums dzelzs, gan kaļķis, daudzviet sērs, kā arī citas organiskās vielas. Ilgākā laika periodā dzelzs un kaļķa nosēdumi bojā sadzīves iekārtas – veļas mašīnu, trauku mazgājamo mašīnu, apkures ierīces, radiatorus u.c.

Ja dēļ dzelzs un kaļķa nosēdumiem saplīst ūdens krāns, tie nav milzīgi zaudējumi. Trakāk ir tad, ja, nosēdumiem uzkrājoties, plīst centrālā ūdens caurule, nopludina apakšējo stāvu kaimiņus u.c.

www.udensboss.lv

Kāpēc no spices nāk smirdīgs ūdens?

Visticamāk tāpēc, ka ūdenī ir daudz organisko vielu, piemēram, sērs, taču bieži ir arī kādas citas baktērijas. Šāda problēma parasti ir apdzīvotās vietās, kur daudzi ir ierīkojuši sev seklas spices.

Ko darīt šādā situācijā?

Uzstādīt filtru, kas ūdeni atdzelžos, mīkstinās vai attīrīs no nevēlamajām vielām, piemēram, baktērijām. Taisnību sakot, filtri, ko piedāvā Latvijā, lielākā daļa ir ļoti līdzīgi - gan kvalitātes, gan cenas ziņā.

Lai filtrs tiešām kvalitatīvi attīrītu ūdeni, svarīgākais ir izvēlēties pareizās funkcijas un jaudas, kā arī atbilstoši to noregulēt un uzstādīt.

Katrai situācijai ir vajadzīgs individuāli piemeklēts filtrs, un šai ziņā uzņēmumam «Ūdensboss» ir ļoti liela pieredze. Piedāvājot klientam ūdens filtru, vispirms mēs noskaidrojam, kādas vielas un kādā koncentrācijā satur ūdens viņa spicē vai dziļurbumā, tāpēc ir jāveic ūdens analīzes sertificētā laboratorijā. Saimnieks pats var aiznest ūdens paraugu uz laboratoriju, arī mēs to varam izdarīt. Tad, ņemot vērā ūdens analīzes, kā arī cilvēku skaitu, kas ikdienā lietos ūdeni, piedāvājam attiecīgās jaudas un funkciju ūdens filtru. Uzņēmumā «Ūdensboss» ūdens filtrus komplektējam no detaļām, ko iepērkam no saviem piegādātājiem. Sadarbojamies tikai ar gadu gaitā pašu pārbaudītiem piegādātājiem, par kuru ūdens filtru detaļu kvalitāti mums nav šaubu, tādēļ varam pircējam garantēt, ka ūdens attīrīšanas iekārta darbosies kā nākas.

To, ka ūdens kvalitāte spicē vai dziļurbumā kardināli uzlabojusies, saimnieks jutīs uzreiz pēc filtra uzstādīšanas.

Ūdens filtru pievieno mājas centrālajam ūdens vadam, to uzstādīt nav sarežģīti. Kopā ar filtru tiek dota izsmeļoša instrukcija, tādēļ to var uzstādīt gan pats saimnieks, gan viņa pieaicināts santehniķis. Taču uzstādīšanu var veikt arī uzņēmuma «Ūdensboss» meistari. Uzņēmums nodrošina ūdens filtru tīrīšanu, tehnisko apkopi, kā arī garantijas un pēcgarantijas remontu, ja tas ir nepieciešams. Cilvēku, kurš no mums jebkad iegādājies ūdens filtru, nekad neatstājam nelaimē – ar neejošu filtru. Vienmēr esam gatavi sniegt konsultāciju pa telefonu vai uz vietas objektā. Gadās – cilvēks mums zvana : esot saplīsis filtrs. Ļoti bieži, pa telefonu konsultējot cilvēku, soli pa solim izdodas situāciju atrisināt. Izrādās, saimnieks vienkārši piespiedis nepareizo pogu. Uzņēmumā «Ūdensboss» pa tālruni 67845005 un 29244027 sniedz jebkāda veida konsultācijas par ūdens filtru, kā arī atdzelžošanas un mīkstināšanas iekārtu izvēli, apkopi, remontu u.c.

Kādi ūdens filtri mēdz būt?

Ir vairākas filtru grupas. Filtri, kas veic ūdens atdzelžošanu un mīkstināšanu. Tos iesaka tad, ja ūdenī ir vidēji augsts dzelzs daudzums (apmēram 2 mg) un vidēja ūdens cietība. Šādam filtram ūdens mīkstināšana notiek, izmantojot tam īpaši paredzētu sāli.

www.udensboss.lv

Nākamā grupa ir filtri, kas paredzēti ūdens atdzelžošanai un nepatīkamās smakas noņemšanai, tie attīra ūdeni no sēra, organiskajām vielām u.c.

Uzņēmumā «Ūdensboss» var iegādāties arī privātmājām paredzētas aerācijas iekārtas ūdens atdzelžošanai. Savulaik šādas iekārtas izmantoja tikai lielajos objektos, piemēram, pilsētu ūdens attīrīšanai. Aerācijas attīrīšanas iekārtai princips ir sekojošs – pirms ūdens padeves iekārtā, ūdeni papildina ar skābekli – atmosfēras gaisu, kā rezultātā tajā oksidējas dzelzs. Pēc tam ūdens tiek filtrēts caur kvarca smilšu slāni, kur arī paliek oksidējušās dzelzs daļiņas. Privātmājai šāda iekārta izmaksā apmēram 700 latu. Aerācijas iekārtas priekšrocība ir tā, ka ūdens tiek atdzelžots, neizmantojot zilos graudiņus. Tātad saimniekam nav jādomā par regulāru iekārtas papildināšanu ar zilajiem graudiņiem vai citiem reaģentiem. Zilie graudiņi var arī nedaudz iekrāsot ūdeni, savukārt no aerācijas ūdens ir pilnīgi dzidrs. Mājās, kur ūdens un kanalizācijas pašizmaksa ir dārga, aerācijas iekārta ir praktisks risinājums, jo sevis atskalošanai patērē apmēram divas reizes mazāk ūdeni, nekā filtrs ar zilajiem graudiņiem.

Vēl arī tiek piedāvāti ogles ūdens attīrīšanas filtri, kas komplektēti ar ultravioleto staru lampu. Tie noņem ūdenim nepatīkamo smaku, nogalinot tajā esošās baktērijas.

Diemžēl mēdz būt, ka ūdens ir ļoti sliktas kvalitātes, un ir jāliek vairāki filtri, lai ūdeni mīkstinātu, atdzelžotu, atkaļķotu un, iespējams, attīrītu no organiskajām vielām, nepatīkamās smakas.

Cik ilgi kalpo ūdens filtrs?

Ūdens filtrs darbojas cikliski - attīra, atdzelžo vai mīkstina noteiktu daudzumu (kubikmetrus) ūdens, pēc tam iekārta pati atskalojas. Filtra mūžā ir paredzēti 500–1000 šādi darbības cikli. Viens cikls ilgst vidēji trīs dienas. No tā var izskaitļot, ka ūdens filtrs kalpo apmēram 10 gadu. Tiesa, realitātē tas mēdz nokalpot īsāku laiku – apmēram 5-7 gadus. Tas tāpēc, ka saimnieki reizēm aizmirst papildināt filtru ar sāli, zilajiem graudiņiem vai arī veikt iekārtas apkopi, kas jādara vienu reizi gadā.

Pēc tam, kad ūdens filtrs savu mūžu ir it kā nokalpojis, tam var dot otru dzīvi. Nomainot pildījumu, iekārta turpinās darboties tāpat, kā iepriekš.

Pildījuma vielas nomaiņa filtram izmaksā apmēram 25% no kopējās iekārtas cenas. Kā arī uzņēmuma «Ūdensboss» filtriem tiek dota Latvijas Republikas likumdošanā noteiktā divu gadu garantija.

Cik elektrības patērē ūdens filtrs?

Elektrības patēriņš ir ļoti niecīgs – pāris vatu, jo iekārta elektrību tērē tikai brīdī, kad atskalojas. Savukārt atskalojoties filtrs patērē 120-400 litrus ūdens.

Cik izmaksā ūdens filtrs privātmājai, piemēram, vienai ģimenei?

Kvalitatīvs ūdens filtrs maksā apmēram 350-500 latu. Atkarīgs no tā, kādas attīrīšanas funkcijas tam jāveic un cik liels attīrītā ūdens daudzums ikdienā jānodrošina, tāpēc arī iepriekš ir jāzina, cik cilvēku ikdienā ūdeni lietos. Nav tā - ja ģimenē ir uz pusi vairāk cilvēku, arī filtrs maksās divreiz dārgāk. 50% jaudas palielinājums jeb divreiz vairāk lietotāju ūdens attīrīšanas iekārtu sadārdzina apmēram par 15-20%.

Man mājās ir pirms vairākiem gadiem iegādāts cita ražotāja ūdens filtrs. Tagad tas ir saplīsis. Vai arī šādā gadījumā varu jums lūgt padomu?

Protams! Tā kā uzņēmums «Ūdensboss» Latvijā darbojas jau 20 gadu, esam saskārušies ar teju visiem mūsu tirgū piedāvātajiem ūdens filtriem. Tāpēc varam sniegt padomu par jebkuru iekārtu.

www.udensboss.lv

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu