Kalifornija aizliedz nepilngadīgajiem izmantot solārijus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Kalifornija aizliegusi nepilngadīgajiem izmantot solārijus, kļūstot par pirmo ASV štatu, kurā ieviests šāds aizliegums.

Kalifornijas štata gubernators Džerijs Brauns svētdien parakstīja attiecīgu likumu, kas stāsies spēkā 2012.gada 1.janvārī.

Likumprojekta autors demokrātu senators Teds Lieu norādīja, ka jauniešus nepieciešams pasargāt no solāriju izplatītā «nāvējoši bīstamā» starojuma.

Daudzi ASV štati regulē solāriju lietošanu, bet Kalifornija ir pirmais ASV štats, kas ievieš aizliegumu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam.
Pašlaik Kalifornijā solārijos ir aizliegts sauļoties jauniešiem līdz 14 gadu vecumam, bet jauniešiem vecumā no 15-17 gadiem nepieciešama vecāku atļauja.

Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra (IARC) 2009.gadā solārijus iekļāva augstākajā vēža riska kategorijā, atzīstot solārijus par kancerogēniem.

Iepriekš aģentūra 1992.gadā secināja, ka solāriji «visdrīzāk» veicina ādas vēža rašanos, taču kopš tā laika veiktie pētījumi apgāzuši jebkādas šaubas un ļauj secināt, ka solāriju ultravioletais starojums ievērojami palielina iespēju saslimt ar ādas vēzi, teikts aģentūras slēdzienā.

IARC ir ekspertu komiteja, kas sniedz ieteikumus Pasaules Veselības organizācijai (PVO).

«Solāriju lietošana cilvēkiem ir kancerogēna. Tā izraisa ādas melanomu un acu melanomu. Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc veselai personai vajadzētu to lietot,» sacīja IARC pētnieku komandas vadītājs Vinsčenta Koljāno.

Lietojot solāriju pirms 30 gadu vecuma, melanomas - visnāvējošākā ādas vēža veida - risks palielinās par 75%, liecina aģentūras veikto pētījumu rezultāti, kas publicēti britu medicīnas žurnālā «The Lancet Oncology».

Arī Latvijā 2011.gada 1.janvārī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi, kuros nepilngadīgajiem noteikti ierobežojumi solāriju apmeklējumiem.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka personām līdz 18 gadu vecumam solārija pakalpojumu būs iespējams sniegt, ja nepilngadīgais uzrādīs ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu par veselības stāvokļa atbilstību pakalpojuma saņemšanai.

Tāpat solārijos pakalpojuma sniedzējam jānodrošina informācija par ultravioletā (UV) starojuma ietekmi, sauļošanās kontrindikācijām, pareiza sauļošanās režīma ieteikumiem un ādas tipiem.

Kā skaidro Veselības ministrija, Latvijā katru gadu vidēji ir līdz 200 saslimšanas gadījumu ar ļaundabīgām ādas melanomām, kas ir ap astoņiem gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Saslimstības rādītājs ir augstāks sievietēm, proti, vidēji ap deviņiem gadījumiem uz 100 000, bet vīriešiem - seši gadījumi uz 100 000.

Pētījumu dati liecina, ka Ziemeļeiropā solārija pakalpojumus visvairāk izmanto cilvēki vecumā no 14 līdz 24 gadiem. 10% iedzīvotāju solāriju pakalpojumus izmanto regulāri. Tieši lielā solāriju pakalpojumu popularitāte jauniešu vidū ir viens no noteicošiem riska faktoriem, jo jauniešu āda ir jutīgāka pret UV starojuma ietekmi nekā pieaugušajiem un, jo agrāk organisms tiek pakļauts UV starojuma ietekmei, jo vairāk palielinās risks saslimt ar ādas vēzi, skaidro Veselības ministrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu