Kanāda oficiāli izstājusies no Kioto protokola

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Kanāda pirmdien oficiāli izstājusies no Kioto protokola, paziņojot, ka šī vienošanās par oglekļa dioksīda izmešu samazināšanu traucē pasaulei efektīvi risināt klimata jautājumus.

«Kioto nav ceļš pretī klimata izmaiņu globālam risinājumam,» norādīja Kanādas vides ministrs Pīters Kents.

«Mēs uzskatām, ka jauna vienošanās ar visu lielāko [oglekļa dioksīda] emitētāju juridiski saistošu apņemšanos, kas ļaus mums kā valstij turpināt radīt darbavietas un ekonomisko izaugsmi, ir ceļš uz priekšu,» viņš piebilda.

Jau ziņots, ka šobrīd spēkā esošā Kioto protokola darbības termiņš beidzas 2012.gadā, un pagājušajā nedēļā ANO klimata konferencē Durbanā tika panākta vienošanās, kas paredz izstrādāt jaunu tiesiski saistošu līgumu oglekļa dioksīda izmešu apjoma samazināšanai.

Plānots, ka sarunas par jauno līgumu tiks uzsāktas jau nākamgad un tām jānoslēdzas līdz 2015.gadam, bet līgumam jāstājas spēkā līdz 2020.gadam.

Konferences laikā Kanāda, Krievija un Japāna paziņoja, ka negrasās pagarināt saistības, kuras uzliek Kioto protokols, kas attiecas vienīgi uz bagātajām valstīm, izņemot ASV, kuras no protokola izstājās 2001.gadā.

Minētās valstis uzskata, ka tas būtu bezjēdzīgi, ja saistības neuzņemas pasaules lielākie siltumnīcefekta gāzu emitētāji – ASV, Ķīna un Indija.

Izstāšanās no Kioto protokola ļaus Kanādai izvairīties arī no miljardiem dolāru lielas sodanaudas maksāšanas par nesasniegtajiem mērķiem oglekļa dioksīda izmešu samazināšanai.

Kioto protokola ietvaros Kanāda bija apņēmusies līdz 2012.gadam samazināt savu oglekļa dioksīda izmešu daudzumu par 6%, salīdzinot ar 1990.gada līmeni, tomēr tas nav izdevies.

Paziņojot, ka iepriekšējās valdības nospraustie mērķi ir nesasniedzami, Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers pagājušajā gadā nāca klajā ar jauniem pasākumiem oglekļa dioksīda izmešu samazināšanai.

«Kioto protokola ietvaros Kanādai jāsaskaras ar radikālām un bezatbildīgām izvēlēm, ja vēlamies izvairīties no daudzu miljardu maksājumiem [sodanaudās]. Lai sasniegtu (..) 2012.gada mērķus, būtu vai nu jāaizvāc no Kanādas ceļiem visas automašīnas, kravas automašīnas, kvadracikli, traktori, ātrā palīdzības mašīnas, policijas automašīnas un visa veida transporta līdzekļi, vai jālikvidē visa zemkopība un lauksaimniecības sektors un jāatslēdz apkure ikvienai mājai, birojam, slimnīcai un rūpnīcai,» norādīja Kents.

Lai gan jau Durbanas konferencē bija skaidrs, ka Kanādai Kioto protokols ir pagātne, Kents tomēr apliecināja, ka Kanāda turpinās strādāt pie oglekļa dioksīda izmešu samazināšanas, balstoties uz pašmāju plānu, kas paredz līdz 2020.gadam samazināt izmešu daudzumu par 20%, salīdzinot ar 2006.gada līmeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu