Kantāte «Dievs, Tava zeme deg!» Cēsu Svētā Jāņa baznīcā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

4. maijā plkst. 12:00 Cēsu Svētā Jāņa baznīcā tiks atskaņota L.Garūtas, A.Eglīša kantāte «Dievs, Tava zeme deg!».

Kā veltījums Latvijas Republikas neatkarības pasludināšanas gadadienai, Cēsīs norisināsies L.Garūtas un A.Eglīša kantātes «Dievs, Tava zeme deg!» atskaņojums. Iestudējumu veido jauktais koris «Wenden» ar diriģenti Mariku Slotinu – Branti un kora kormeistaru Zinti Kārkliņu. Tenora solo izpildīs Ingus Pētersons, baritona solo - Rihards Mačinovskis, pie ērģelēm - Roberts Hansons.

1943. gadā Lūcija Garūta radīja kantāti «Dievs, Tava zeme deg!» ar Andreja Eglīša vārdiem, kuras pirmatskaņojums Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā ar autori pie ērģelēm notika 1944. gada 15. martā. Līdz pat Sarkanās armijas ienākšanai kantāti vairāk kā desmit reižu atskaņoja Ģertrūdes baznīcā Rīgā, pēc tam arī Annas baznīcā Liepājā.

Atmodas laika sākumā 1988. gada 24. februārī Latvijas PSR Komponistu savienība nolēma atļaut iekļaut kantāti koru repertuārā arī Latvijā un 1990. gadā korāliskā tēvreize korim a cappella vēlreiz kļuva par visas latviešu tautas atkal apvienotāju XX Dziesmusvētku izskaņā.

Pateicoties Lūcijas Garūtas fonda darbībai, kantāte «Dievs, Tava zeme deg!» atskaņota Eiropas valstīs, Japānā, Kanādā un ASV. 2003. gada 23. decembrī kantāti un «Meditāciju ērģelēm» Christ Shinagawa baznīcā Tokijā atskaņoja koris «Zemene» diriģenta Masahito Osadas vadībā, tenors Jasuharu Fukišima, baritons Džefrijs D. Tremblijs un Miki Asai pie ērģelēm.

2006. gada 6. maijā kantāte atskanēja Ķīlē, Vācijā - St. Nikolai Kirche. To atskaņoja Rachmaninow Chor Kiel (Vācija). Diriģents Gunters Štrotmanis (Gunther Strothman, Vācija). Solisti un ērģelnieks bija uzaicināti no Latvijas: Ingus Pētersons, Aivars Krancmanis un Aivars Kalējs. 1988. gada aprīlī - I.Pētersons, A.Krancmanis un A.Kalējs, kopā ar kamerkori Ave Sol, diriģentu Imantu Kokaru, bija pirmie, kuri, pēc 44 gadiem Latvijā, atkal atskaņoja Kantāti. 2008. gada 1. augustā Rachmaninow Chor Kiel (Vācija) kantāti dziedāja Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Rīgā.

Jauktais koris «Wenden» ir Cēsu Kultūras un Tūrisma centra kolektīvs, kurš jau 21.sezonu aktīvi koncertē dažādos pasākumos gan Latvijā, gan ārpus tās - 18.novembra svinībās Latvijas vēstniecībās Briselē, Strasbūrā, Maskavā; pilsētu svētkos Beļģijā un Slovākijā. Kora repertuārs ir plašs un daudzpusīgs, atbilstošs dažāda mēroga un satura pasākumiem – latviešu tautas dziesmu apdares, latviešu oriģināldziesmas, Ziemassvētku programmas, reliģiska satura skaņdarbi, iestudējumi kopā ar Vidzemes kamerorķestri. Wendeniešu dzīves ceļu vienmēr ir pavadījusi nenogurstoša darba griba, stiprs entuziasms, gaiši vārdi un ar mīlestību izdziedāta dziesma. Dziesma, kas uzmundrina garu, sasilda sirdi un pacilā dvēseli. Arī tāda dziesma, kas balsta bēdās, remdina sāpēs un veldzē skumjās.

  • Ieeja bez maksas
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu