Kāpēc cilvēki precas? (54)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/tamburix/

Par to, kāpēc puisis nolēmis apprecēt meiteni, ir anekdote: Sarunājas divi tēvi. - Mans dēls grib lūgt tavas meitas roku. - Vai tad viņam pašam rokas nav? - Ir, bet jau piekususi.

Var iebilst, ka šis jociņš ir cinisks, bet arī psihoterapeite Ināra Vārpa pasaka šo pašu patiesību, tikai diplomātiskāk: «Labākais vecums laulībām ir apmēram 25 gadi sievietēm un ap 30 vīriešiem. Tas tāpēc, ka jaunībā ņēmējiem ir nepareizs laulību «pasūtījums». Ir zemākas prasības pret bildināmo objektu, svarīgākās ir jutekliskās lietas. Ja lejā «viss notiek», izvēli apprecēt izdara pamatinstinkti. Puisis nespēj izšķirt, vai ir tikai iemīlējies un ļoti gribas mīlēties ar šo meiteni, vai tā patiešām ir mīlestība. Jāatzīst, ka visbiežāk tā tomēr ir vēlme legāli mīlēties.

Otrs tipiskākais dzinulis, kas puisi zemapziņā kūda: «preci viņu!» ir pārliecība «Būs kārtīga sieva». Skat! Meitene labi mācās, nedzer, nepīpē, pa klubiņiem nevazājas, klāt sev nelaiž, vārdu sakot – ir laba meitene, nebūs problēmu. Bet to jau var saukt par aprēķinu.

Savukārt meitenes kāzas grib pašu kāzu dēļ. Ļoti bieži bildinājumu pieņem sievietes nedrošība palikt neapprecētai. Ja man ir ņēmējs, tad pie tā arī turos. Nedrošības sajūtai līdzi nāk iluzora vērtības sajūta: es esmu vērtīga, jo manī kāds iemīlējās, mani grib. Grib ar mani runāties, iet uz kino, nākt ciemos, un galu galā – grib ar mani mīlēties un ar mani precēties.

Jauniem cilvēkiem nav īsti skaidrs, ko sagaida no partnerības. Zina tikai to, ka grib būt kopā, mīlēties, radīt bērnus, iekārtot māju. Tā rodas ģimenes, par kurām saka: «Cik labi un smuki dzīvo!» Bet tieši no smukajām ģimenēm nāk lielā daļa manu klientu. Jo izrādās – visa kopā būšana aprobežojusies ar ledusskapja piepildīšanu, rēķinu apmaksu, radu apsveikšanu jubilejās, un bērnu izvadāšanu pa pulciņiem. Meitene apprecējusies tāpēc, ka viņu ņem, bet vīru nekas cits pie sievas nesaista, kā vien viņas kārtīgums. Emocijas un kaisli viņš ir atradis citur.

Vēlāk, personības briedumā, kā arī atkārtotu laulību gadījumā latiņa ir augstāka gan ņēmējiem, gan gājējām,- vīrieši retāk bildina un sievietes retāk saka jāvārdu.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu