Kāpēc sarucis trūcīgo skaits - labais un sliktais skaidrojums (73)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: M. Khatib, CC BY-SA 2.0

Trūcīgo skaits Latvijā sarucis darba vietu skaita pieauguma dēļ, aģentūrai BNS komentēja «DNB Bankas» makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Labklājības ministrija (LM) informē, ka šā gada maijā trūcīgo skaits Latvijā ir zem 100 tūkstošiem, kas ir labākais rādītājs pēdējo četru gadu laikā, lai gan trūcīgo Latvijā aizvien ir daudz.

Eksperts sacīja, ka trūcīgo skaita samazināšanās galvenokārt notikusi uz darba vietu rašanās rēķina. Viens no iemesliem varētu būt arī emigrācija, kad cilvēki, kam nav darba, devušies uz ārzemēm.

«Tas ir uz darba vietu skaita pieauguma rēķina, mazliet arī algas ir pieaugušas, bet tas ir mazāk ietekmējis šo skaitu. Tas ir labais izskaidrojums, bet sliktais varētu būt emigrācija - tiem, kam nav darba, daļa ir aizbraukuši,» norādīja eksperts.

Viņš sacīja, ka trūcīgo skaitam vajadzētu samazināties arī turpmāk, jo samazinās bezdarbs.

Strautiņš atgādināja, ka pirms četriem gadiem Latvijā bija zemākais punkts iekšzemes kopproduktam, bezdarba problēma saasinājās nedaudz vēlāk.

«100 tūkstoši ir apmēram 5% Latvijas iedzīvotāju, domāju, ka trūcīguma kritēriji ir diezgan skarbi, ir runa par cilvēkiem, kas dzīvo ļoti nabadzīgi,» vienlaikus norādīja ekonomists.

Pēc LM operatīvās informācija, trūcīga cilvēka statuss bija noteikts 97 475 cilvēkiem, aprīlī - 102 904 cilvēkiem. Salīdzinoši 2010.gada maijā trūcīgā statuss bija noteikts 155,6 tūkstošiem cilvēku, 2011.gada maijā – 185,3 tūkstoši, bet pērnā gada maijā – 150,9 tūkstošiem cilvēku.

Maijā Latvijas pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem kopumā izlietojušas 3,7 miljonus latu.

Lielākā daļa pabalstos izmaksātās naudas ir dzīvokļa pabalsti - 1,53 miljoni. Garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstos maijā pašvaldības izlietojušas 806,9 tūkstošus latu.

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu