Karginam konflikts esot tikai ar vienu zemes īpašnieku Latgalē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Konfliktsituācija ir izveidojusies tikai ar vienu no zemes īpašniekiem, kuru zemes aptver bijušā «Parex bankas» īpašnieka Valērija Kargina ģimenei piederošie aptuveni 1000 hektāru Krāslavas novada Kombuļu un Skaistas pagastos, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja īpašumus apsaimniekojošo SIA «Vasals» un SIA «Plinta» tehniskais direktors un īpašumu pārvaldnieks Aleksandrs Muzičenko, kas savulaik bijis olimpiskais čempions burāšanā.

«Ir vairāki zemes īpašnieki, kuru saimniecības kā tādus anklāvus aptver mūsu īpašumi, taču ar visiem sadzīvojam draudzīgi un ir labas kaimiņattiecības, nesaprotamu iemeslu dēļ izveidojies konflikts ar Edmundu Bolūdi un viņa dēlu Edgaru Bolūdi, kuriem pieder trīs hektāri zemes un Kauseņa ezers,» sacīja Muzičenko.

Viņš skaidroja, ka šie «anklāvi» izveidojušies no to saimnieku zemēm, kuri iepriekš vēlējās turpināt saimniekošanu savos īpašumos atšķirībā no citiem, kuri izvēlējās savus īpašumus pārdot Kargina ģimenei.

«Protams, piedāvājumi tika izteikti visiem īpašniekiem, bet tie, kas nevēlējās pārdot, turpina dzīvot un saimniekot savos īpašumos. Mums ir labas kaimiņattiecības, ne ar vienu nekonfliktējam. Šiem īpašniekiem ir brīva piekļuve savai zemei, bieži sadarbojamies saimnieciskos jautājumos,» skaidroja Muzičenko, kā piemērus parādot Viktora Škutāna astoņus hektārus lielo saimniecību un pensionāres Gruņas Sjanitas 16 hektārus lielo saimniecību.

Sjanita biznesa portālam «Nozare.lv» apstiprināja, ka kaimiņattiecības esot labas. «Labi cilvēki, labi sadzīvojam, viņi man daudz palīdz - siena ruļļus savākt, dīķi man izraka. Brīžiem viņu brieži ienāk man pagalmā, bet tas taču ir skaisti un netraucē,» sacīja pensionāre.

Muzičenko stāstīja, ka viņam nav saprotams, kāpēc radies konflikts ar Bolūžiem, un, viņaprāt, tam nav nekāda pamata. «Piedāvājām zemi atpirkt, viņi sākotnēji nosauca tādu cenu, kas mums nebija pieņemama, pēc tam nepiekrita pārdošanai. Labi, ja nepiekrīt, tad lai dzīvo mierīgi savā īpašumā, mums tas netraucē, bet kāpēc būtu jātaisa skandāli pa visu valsti? Nesaprotu konflikta iemeslu, jo visus neskaidros jautājumus taču varēja sarunāt,» sacīja Muzičenko.

Viņš piebilda, ka tikpat dīvaina ir arī otrās grupas invalīdes Valentīnas Tolipilo rīcība, kura uzrakstījusi iesniegumu policijai par diviem spēcīgas miesasbūves vīriešiem, kas viņai draudējuši pēc tam, kad Tolipilo uzrakstīja iesniegumu pašvaldībai ar lūgumu neļaut ceļa Kombuļi-Skaista aizšķērsošanu.

«Te ir grūti ko izskaidrot, kas šai kundzei ir licies. Apkārtnē nevienam nav noslēpums, ka viņai ir stipra alkohola atkarība, savulaik šī iemesla dēļ viņai atņemtas arī mātes tiesības,» sacīja Muzičenko.

Jautāts, vai Karginu ģimene turpinās uzpirkt apkārtnē esošās zemes un paplašināt savu 1000 hektāru lielo zemes platību, Muzičenko atbildēja, ka šādu nodomu neesot. «1000 hektāru ir pilnībā pietiekami, jau tagad ir grūti tos apsaimniekot,» piebilda Muzičenko.

LETA jau ziņoja, ka Latgalē pie Krāslavas uz bijušā «Parex bankas» īpašnieka Valērija Kargina dēla Rema Kargina vārda reģistrētām firmām iegādāti zemes īpašumi 3000 hektāru platībā, iepriekš vēstīja «TV3» raidījums «Nekā personīga».

Zemes īpašumus uzpirkt Latgalē līdzās Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezeram Valērijs Kargins sāka jau pirms desmit gadiem. Īpašumi tiek noformēti uz firmu vārdiem - SIA «Vasals» un SIA «Plinta». Abas firmas pieder Valērija Kargina dēlam Remam Karginam. Karginu vārdā Latgalē saimnieko Aleksandrs Mužičenko, kurš savulaik bijis olimpiskais čempions burāšanā. Viņš esot bijis atbraucis arī pie vietējā iedzīvotāja Edmunda Bolūža, kuram pieder trīs hektāri vectēva zemes pie Kausiņa ezera. Mužičenko esot piedāvājis vairākus variantus, kā ezers varētu nonākt Karginu īpašumā, ko Bolūdis uztvēris kā šantāžu, vēstīja raidījums.

Iedzīvotāji baidoties, ka viņi paliks bez ceļa, kas savieno Kombuļu un Skaistas pagastu. Ir arī bažas par vēlmi izveidot piecus kilometrus garu kuģojamu kanālu no Latvijas dziļākā ezera Drīdža līdz Sīveram. Tādējādi tiktu izveidots liels kuģošanas ceļš pa vairākiem ezeriem.

Drīdzis ir Eiropas aizsargājamo objektu sarakstā «Natura 2000». Eksperti pieļauj, ka, savienojot to ar Sīveru, ūdens līmenis Latvijas dziļākajā ezerā nokritīsies par metru un ezers zaudēs aptuveni piecus hektārus lielu teritoriju, vēstīja raidījums.

Raidījums novērojis, ka patlaban ap ceļu, kas savieno Kombuļu un Skaistas pagastu, salikti žogu stabi. Zemes īpašumu no pašvaldības iegādājusies SIA «Plinta». Izskatās, ka drīzumā tiks novilkts žogs, bet šeit atrodas valsts īpašumā esošā Drīdža viens no krastiem un savulaik te bija populāra atpūtas vieta. Redzot topošo žogu, otrās grupas invalīde Valentīna Tolipilo uzrakstīja iesniegumu pašvaldībai ar lūgumu neļaut ceļa aizšķērsošanu. Pēc kāda laika pie viņas esot ieradušies divi spēcīgas miesas būves vīrieši un draudējuši. Par notikušo ierosināts kriminālprocess, un lietu izmeklē Krāslavas policija.

Tikmēr Kombuļu pašvaldība nobažījusies, ka vietējie netiks pie ezeriem.

Savukārt biznesa portālam «Nozare.lv» bijušā «Parex bankas» īpašnieka Valērija Kargina preses pārstāvis Sergejs Bardovskis uzsvēra, ka visas darbības un plāni attiecībā uz nekustamajiem īpašumiem Krāslavas novada Kombuļu un Skaistas pagastos ir saskaņoti ar attiecīgajām iestādēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu