Karš pret narkotikām veicina HIV pandēmiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REUTERS/Scanpix

Globālā Narkotiku politikas komisija (GCDP) otrdien nāca klajā ar aicinājumu ANO atzīt, ka «represīvie narkotiku likumi» veicina HIV/AIDS pandēmiju.

Globālais «karš pret narkotikām» spiež lietotājus izvairīties no ārstēšanās, un viņi nonāk HIV inficēšanās riska zonā, norāda GCPD.

Otrdien publicētajā ziņojumā komisija aicina ANO atzīt «kauzālo saikni» starp narkotiku apkarošanu, HIV/AIDS izplatību un ar narkotiku tirdzniecību saistīto vardarbību.

Ziņojumā arī sniegti pierādījumi, kas apliecina, ka agresīva narkotiku apkarošanas politika rada barjeru starp narkomāniem un veselības aprūpes sniedzējiem.

GCDP apvienojušies politiķi, rakstnieki un uzņēmēji, kas aizstāv narkotiku lietošanas dekriminalizēšanu, ja tas «nekaitē citiem».

Starp GCDP locekļiem ir seši bijušie valstu prezidenti - tostarp bijušais Meksikas prezidents Ernesto Sediljo, bijušais Brazīlijas līderis Fernandu Enrike Kardozu, kādreizējais Čīles valsts galva Rikardo Lagoss un bijušais Kolumbijas prezidents Sesars Gavirja, kura pilnvaru termiņa laikā 1993.gadā policija likvidēja bēdīgi slaveno narkotirgoņu karteļa līderi Pablo Eskobaru.

GCDP darbojas arī bijušais Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas koordinators Havjers Solana un kādreizējais ASV valsts sekretārs Džordžs Šulcs.

Ziņojuma autori apsūdz ASV, Krieviju un Taizemi, kas ignorējot zinātniskos pierādījumus, kuri liecina, ka pastāv saikne starp narkotiku apkarošanas politiku un ar HIV inficēto skaitu.

Bez tam arvien plašākā narkotiku pieejamība visā pasaulē apliecina, ka līdzšinējā to apkarošanas stratēģija bijusi neveiksmīga, teikts ziņojumā.

«Karš pret narkotikām ir izgāzies, un miljoniem jaunu inficēšanos ar HIV (..) iespējams novērst, ja rīcība būs tūlītēja,» uzsver ziņojuma autori.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu