Kārtējais apliecinājums globālajai sasilšanai (57)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Aizvadītais gads pasaulē bijis viens no siltākajiem kopš 1880.gada, liecina publiskotie ASV dati.

Šie dati uzskatāmi par kārtējo apliecinājumu globālajai sasilšanai.

Cilvēku rīcības rezultātā radītais piesārņojums un fosilā kurināma dedzināšana izraisījusi siltumnīcefekta gāzu izmešu pieaugumu, kas ilgtermiņā izraisījis planētas sasilšanu, skaidro ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Oglekļa dioksīda izmešu līmenis atmosfērā pašreiz ir augstākais 800 000 gadu laikā, un tas pieaudzis no 285 daļiņām uz miljonu 1880.gadā līdz 400 daļiņām uz miljonu pērn.

Ja vien nebūs būtisku izmaiņu, zinātnieki prognozē, ka katra nākamā desmitgade pasaulē būs siltāka par iepriekšējo.

NASA pētnieki mudina neizdarīt secinājumus par klimata izmaiņām, balstoties uz neregulārām klimata parādībām, piemēram, aukstuma viļņiem.

«Ilgtermiņa klimata tendences ir ārkārtīgi spēcīgas,» žurnālistiem skaidroja NASA klimatologs Gavins Šmits. «Cilvēkiem ir ļoti īsa atmiņa attiecībā uz savu laikapstākļu un klimata pieredzi, un datu izpēte ir vienīgais veids, kā mēs varam izvērtēt ilgtermiņā notiekošo.»

Arī ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (NOAA) nākusi klajā ar savu ikgadējo ziņojumu par globālo klimatu, un arī tas apliecina temperatūras pieaugumu.

NOAA dati liecina, ka vidējā sauszemes un okeānu virsmas temperatūra 2013.gadā par 0,62 grādiem pēc Celsija pārsniegusi 20.gadsmita vidējo temperatūru, kas bija 13,9 grādi pēc Celsija.

NOAA norāda, ka 2013.gads līdzās 2003.gadam bijis ceturtais siltākais kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma 1880.gadā, savukārt NASA dati liecina, ka aizvadītais gads bijis septītais siltākais.

Tomēr eksperti uzsver, ka patiesā temperatūru atšķirība starp šiem gadiem ir ļoti niecīga, un vispārējā planētas sasilšanas tendence ir skaidra.

Aizvadītais gads arī bijis 37.gads pēc kārtas, kad vidējā temperatūra pārsniegusi normu.

Visi 21.gadsimta 13 gadi bijuši starp siltākajiem meteoroloģisko novērojumu vēsturē, norāda NOAA.

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu