Kārtību, kādā valsts robežu šķērso bērni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: A.Gulbe/Leta

Kopš vasaras brīvlaika sākuma Valsts robežsardze ir novērojusi krasu pārkāpumu skaita pieaugumu bērniem šķērsojot valsts robežu.

Šomēnes jau vairāk kā 30 reizes ir konstatēti gadījumi, kad izceļojot no valsts patstāvīgi vai tādu personu pavadībā, kuri nav bērna vecāki, bērniem nav nepieciešamo dokumentu valsts robežas šķērsošanai. Šādos gadījumos tiek sastādīts atteikums izceļošanai no valsts, un bērni netiek izlaisti no Latvijas, portālu «Apollo» informēja Kristīne Pētersone, Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore.

Lai turpmāk nerastos šķēršļi Latvijas bērniem šķērsot valsts robežu, kā arī lai nerastos neērtības ceļojuma laikā, Valsts robežsardzes atgādina kārtību, kādā valsts robežu šķērso bērni. Šo kārtību neietekmē Latvijas Republikas iestāšanās Eiropas Savienībā un pievienošanās Šengenas līgumam, jo tā ir vērsta uz Latvijas bērnu aizsardzību pret nelikumīgu izvešanu no valsts. Tāpēc šo kārtību kontrolē tikai Latvijas robežsargi un tieši viņi pieprasīs uzrādīt no Latvijas izceļojošam/ izvedamam bērnam visus nepieciešamos dokumentus.

Kārtība attiecas uz bērniem līdz 18 gadiem, kuri ir Latvijas Republikas pilsoņi vai nepilsoņi un, kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas Republikā (t.i., šķērsojot valsts robežu robežsargam nevar uzrādīt dokumentāru apliecinājumu, ka bērns nedzīvo Latvijā!!).

Pirmkārt, jebkurā gadījumā bērnam izceļojot no Latvijas obligāti jābūt klāt pasei.

Otrkārt, jāievēro, ka ir vēl daži papildus nosacījumi, kas obligāti jāievēro, ja plānojat ņemt bērnu līdzi ārvalstu ceļojumā, palaist viņu uz ārvalsti ar kādu radinieku, tūrisma grupu vai patstāvīgi, neatkarīgi no tā, vai dodaties uz Eiropas Savienības valstīm vai citām valstīm:

Ja bērns izceļo ar vecāku tad šī vecāka pasē ir jābūt ierakstam par šo bērnu. Ja vecāka pasē nav šī ieraksta, tad, šķērsojot robežu, papildus jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija.

Gadījumā, ja bērns izceļo ar vecāku, kurš ir ārvalstnieks, tad robežsargam jāuzrāda notariāli apliecināts otra vecāka (Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa) pilnvarojums (atļauja) bērna izvešanai no Latvijas.

Ja bērns izceļo bez vecākiem, viņam jābūt līdzi:

1) vismaz viena vecāka vai aizbildņa notariāli apliecinātai piekrišanai bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts vai izceļošanai no valsts konkrētas pilnvarotās personas pavadībā,

2) bērna dzimšanas apliecībai vai tās notariāli apliecinātai kopijai.

Minētajā kārtībā izceļojot bez vecākiem ir viens izņēmums - ja bērns izceļo dodoties skolas ekskursijā izglītības iestādes skolēnu grupā. Šādi ceļojot, skolotājam, kurš pavada grupu, jābūt līdzi noteiktas formas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegtam un skolas direktora apstiprinātam ceļošanas sarakstam. Tas aizstāj vecāku vai aizbildņu notariāli apliecinātu piekrišanu bērna ceļošanai uz jebkuru Eiropas Savienības dalībvalsti. Tas nozīmē, ka nav jākārto dokumenti pie notāra: vecāku piekrišana ceļošanai uz ārvalstīm tiek apliecināta ar minēto sarakstu.

www.rs.gov.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu