Kas draud cilvēkam ar lieko svaru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pasaules Veselības organizācija aptaukošanos klasificējusi kā hronisku slimību. Jo lielāks ķermeņa masas indekss, jo lielāka blakus slimību iespējamība.

Aptaukošanās simptomi attīstās tikai ar laiku. Slimības sākumā aptaukošanās apgrūtina staigāšanu, sagādā muguras sāpes un nogurumu, saasinās ādas un elpošanas slimības. Ja svaru nesamazina, veselības stāvoklis pasliktinās:

• Vielmaiņas traucējumu dēļ organismā palielinās cukura līmenis asinīs, kas var izraisīt cukura diabētu. Paaugstinās holesterīna līmenis asinīs, veicinot aterosklerozes attīstību, un var attīstīties podagra.
• Bieži vērojams paaugstināts vai pazemināts asinsspiediens un vēnu pārslodze, liels risks saslimt ar sirds koronāro slimību, sirds vājumu, sirds tauku distrofiju u. c.
• Vairākums apēstās barības (arī tad, ja ēd ļoti maz) tiek patērēts taukaudu uzturēšanai un to veidošanai. Visbiežāk attīstās tādas gremošanas orgānu slimības kā aknu un žultsceļu bojājumi, žultsakmeņu slimības, zarnu muskulatūras tonusa vājums, aizcietējumi.
• Rodas elpošanas traucējumi, jo tauku nogulsnējumi traucē normāli darboties elpošanas sistēmai. Samazinās plaušās ieplūstošā gaisa apjoms un rodas skābekļa trūkums, kas izraisa miegainību, galvassāpes un atmiņas traucējumus, miegā mēdz būt elpas aizture, krākšana un apnoja.
• Kustību un balsta aparāta traucējumi. Ar laiku rodas pārmaiņas kaulu sistēmā, kas izraisa reimatiskas locītavu sāpes un artrozes, īpaši ceļgalu un gūžu locītavās. Var attīstīties mugurkaula un kāju locītavu iekaisumi.
• Pārmērīgs svars bojā arī perifēro nervu sistēmu, radot neirītus, radikulītus u. c.
• Aptaukošanās var būt iemesls arī vairākām onkoloģiskām slimībām. Liels tauku daudzums vīriešiem izraisa risku saslimt ar prostatas un taisnās zarnas vēzi, bet sievietēm — ar dzemdes, olnīcu, krūšu un žultspūšļa vēzi.
• Neveiksmīgi mēģinājumi samazināt svaru, apkārtējās sabiedrības attieksme un citi faktori veicina nervu sistēmas traucējumu rašanos. Tie izpaužas kā nervozitāte, bezmiegs, nemiers, depresija, dusmas utt.

Adipozitātes ārstēšanas vadlīnijas nosaka:

- ja ĶMI (ķermeņa masas indekss — kg/m²) ir 25 — jāmaina dzīvesveids, jāievēro sabalansēta diēta un jābūt regulārai fiziskajai slodzei;
- ja ĶMI ir 27 un vairāk, papildus jau minētajam jāsāk lietot medikamentu svara samazināšanai;
- ja ĶMI ir virs 35, papildus iepriekšminētajam vajadzīga ķirurģiska aptaukošanās ārstēšana.

Latvijas Endokrinologu asociācija (LEA) šā gada 28. janvārī rīkos konferenci «Liekais svars — problēma un risinājumi». Konferencē piedalīsies vairāk nekā 250 Latvijas mediķi — diētas ārsti, ginekologi, endokrinologi, ģimenes ārsti, gastroenterologi, ķirurgi, internisti u. c. —, lai izglītotos un rastu risinājumu liekā svara problēmai Latvijā. Savu skatījumu paudīs arī Starptautiskās Adipozitātes komisijas vadītājs profesors Filips Džeimss (Philips James) no Lielbritānijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu