Kas izraisa gremošanas traucējumus (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas iedzīvotāji no gremošanas traucējumiem arvien biežāk cieš stresa, kā arī alkohola, nepilnvērtīgas pārtikas un mazkustīguma dēļ, secina speciālisti.

«Pašlaik četrām piektdaļām no kopējā pacientu īpatsvara, kas vēršas pie mums ar sūdzībām par gremošanas traucējumiem, ir izteikts stresa fons. Vēl pirms vairākiem desmitiem gadu šādu pacientu daļa bija pavisam neliela,» pastāstīja Rīgas Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas gastroenterologs Normunds Zēravs.

Pēc viņa teiktā, visbiežāk cilvēki sūdzas par vēdera pūšanos, smaguma sajūtu, vēdera izejas traucējumiem un diskomforta sajūtu, taču nereti šie traucējumi izzūd, ja izdodas tikt galā ar pārmērīgu stresu un uzlabot savu psiholoģisko veselību.

«Visa pamatā ir veselīgs dzīvesveids un pozitīva attieksme pret dzīvi. Cilvēki, kas mūsdienu steidzīgajā un stresainajā pasaulē, spēj dzīvot ar prieku un atrast laiku pilnvērtīgai atpūtai, gandrīz nekad nesirgst ar gremošanas problēmām,» ir novērojis Zēravs, kurš praktizē kā gastroenterologs jau 28 gadus.

Speciālists iesaka cilvēkiem, kam radušies gremošanas traucējumi iespējami ātrāk vērsties pie ārsta un veikt nozīmētos izmeklējumus.

«EUROAPTIEKA» farmaceite Jeļena Žuravļovas pastāstīja, ka gremošanas sistēmas darbību var uzlabot un stabilizēt, iekļaujot ēdienkartē probiotiskos līdzekļus jeb mikroorganismus, kas nāk no dzīvās dabas baktēriju un rauga sēnīšu saimēm.

Vēlams, lai cilvēks, kuru piemeklējuši gremošanas traucējumi, katru dienu uzturā lietotu nelielu porciju jogurta, kas satur «acidophilus» vai «bifido» baktēriju piedevu. Baktērijas «acidophilus» nodrošina normālu zarnu trakta darbību, iznīcinot veselībai potenciāli kaitīgus organismus, savukārt «bifido» baktērijām ir ļoti svarīga loma, sintezējot un ražojot vitamīnus, piemēram, B grupas vitamīnus un citas organismam nepieciešamas vielas.

Arī AS «Veselības centru apvienība» medicīnas centra Elite gastroenteroloģe Rimma Kirejeva atzīst, ka veģetatīvās nervu sistēmas stāvoklis var ietekmēt gremošanas sistēmu.

Lai izvairītos no gremošanas problēmām, ārste iesaka ēst biežāk, mazākas porcijas, dzert daudz šķidruma, ierobežot sāļu, treknu un ceptu ēdienu lietošanu pārtikā, vairāk lietot dārzeņus, salātus kopā ar olīveļļu, kā arī atturēties no smēķēšanas un alkohola, kas paaugstina skābes līmeni kuņģī.

Arī ātrās uzkodas, šokolāde un kafija būtu jālieto iespējami mazāk. Turklāt mūsdienās, kad daudziem ir sēdošs darbs, liela nozīme ir fiziskajām aktivitātēm, jo tās labvēlīgi ietekmē kuņģa darbību. Gremošanas traucējumus var izraisīt arī bez ārsta norādījuma lietoti medikamenti, jo tie maina zarnu mikrofloru un bojā kuņģa gļotādu, piebilda Kirejeva.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu