Kas izraisa vēzi? (56)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:http://www.flickr.com/photos/bartb_pt/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Sakarības starp vēzi un apkārtējo vidi, kuras ilgu laiku interesēja vienīgi «zaļo» kustības aktīvistus, nu ir kļuvušas par intensīvu pētījumu objektu.

Satraukušies par rezultātiem, Inserm (Francijas medicīnas izpētes padomes) eksperti 2005. gadā rakstīja: «Ir vispāratzīts, ka apkārtējās vides iedarbība ir cēlonis lielākajai daļai vēža veidu.»

Apmēram 30 % gadījumu pamatā ir smēķēšana.114 Pārējai daļai oficiālā izskaidrojuma nav. Vēzis cilvēkam var attīstīties 5 līdz 40 gadu |laikā. Bieži vien zinātniskie pētījumi veikti vienīgi ar dzīvniekiem, kuru dzīves ilgums ir daudz mazāks. Daži zinātnieku argumenti ir pamatoti - šos pētījumus ar dzīvniekiem neuzskata par nepārprotamiem pierādījumiem, kas ļautu vēža izcelsmē cilvēkiem vainot nesenās pārmaiņas apkārtējā vidē.

2002. gadā Viktorijas pilsētā Kanādā krūts vēža epidēmijas upuri organizēja konferenci ar epidemioloģijas un bioloģijas ekspertu piedalīšanos. Konferencē savus atzinumus izklāstīja Dr. Enija Sasko. Jzstāšanās laikā viņa secīgi izanalizēja sava divdesmit piecus gadus Ilgā darba rezultātus. Stāvot visu šo sieviešu priekšā, kuras gribēja pināt, kas viņām izraisījis slimību, Dr. Sasko pabeidza savu runu ar vārdiem: «Lai gan šie dati liecina, ka pastāv cieša saikne starp vēža platības pieaugumu un apkārtējās vides pārmaiņām pēdējo piecdesmit gadu laikā, mums vēl arvien nav neapstrīdamu zinātnisku pierādījumu, kas apstiprinātu šo cēloņsakarību.» Viena no zālē sēdošajām satvēra mikrofonu: «Ja mēs, neko nedarot, gaidīsim tikīdz epidemiologi būs guvuši pierādījumus, tad visas jau būsim saslimušas!» Un Enija Sasko atzina, ka tam jāpiekrīt.

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu