Kas jāzina par bērnu ceļošanas dokumentiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Robežsardze atgādina - sākoties vasaras brīvlaikam, plānojot savus ceļojumus pārliecinieties par nepieciešamajiem bērnu ceļošanas dokumentiem, portālu «Apollo» informēja Jevgēnija Pozņaka, Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore!

Bērnu ceļošanu reglamentē 2010.gada 3.augusta Ministru kabineta noteikumi Nr. 721 «Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu» (turpmāk - Noteikumi). Noteikumos ir noteikta kārtība, kādā bērni šķērso Latvijas Republikas valsts robežu.

Bērnam līdz 18 gadu vecumam, kurš ir Latvijas valstspiederīgais (Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi vai bezvalstnieki, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā), izceļojot uz Šengenas zonas valstīm (Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Islande, Lihtenšteina, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Ungārija, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Šveice, Vācija, Zviedrija) līdzi jābūt derīgam ceļošanas dokumentam - pasei vai Latvijas pilsoņa personas apliecībai (ID kartei). Latvijas pilsoņa personas apliecību var izmantot pases vietā arī ceļojot uz tādam Eiropas Savienības valstīm kā Bulgārija, Kipra, Īrija, Rumānija, Apvienotā Karaliste, kuras nav Šengenas zonas valstis. Latvijas nepilsoņa personas apliecība nav izmantojama kā ceļošanas dokuments.

Savukārt, ceļojot uz Baltkrieviju, Krieviju un citām ne-Šengenas zonas valstīm, tajā skaitā Bulgāriju, Kipru, Rumāniju, Īriju un Lielbritāniju, papildus derīgam ceļošanas dokumentam - pasei vai Latvijas pilsoņa personas apliecībai - ir jāuzrāda arī Noteikumos norādītie ceļošanai nepieciešamie dokumenti - notariāli apliecinātu piekrišanu bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts, pilnvaru bērna izceļošanai no valsts pilnvarotās personas pavadībā u.c.

Bērns, kurš nav Latvijas valstspiederīgais, Latvijas Republikas valsts robežu šķērso, uzrādot tikai derīgu ceļošanas dokumentu.

Noteikumos ir atrunāta arī kārtība, kādā bērns šķērso ārējo robežu bez vecākiem izglītības iestādes skolēnu grupā.

Informācija par bērnu ceļošanas kārtību ir pieejama Valsts robežsardzes mājas lapā www.rs.gov.lv, sadaļā - «Jautājumi un atbildes», kā arī pa tālruni 67075616.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu