Kas jāzina par garšaugiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Salvijas lapiņas, kas ir ar atsvaidzinošu aromātu un spēcīgu garšu, paspilgtinās vistas un pīles gaļas, kā arī medījuma un jēra gaļas ēdienus.

Timiāns jeb parastais mārsils izcels ne tikai vistas, pīles un jēra, bet arī jaunlopa un balto zivju garšu. Timiānam raksturīgs patīkams, stiprs aromāts un asa, nedaudz rūgtena garša ar citrusaugļu pieskaņu. «Ar dažām timiāna lapiņām iespējams nomākt pastāvējušas gaļas nepatīkamo aromātu. Tomēr jāzina, ka pārāk liels daudzums timiāna pārtiku padarīs rūgtu,» pastāstīja ēdienu meistars M. Jansons.

Oregano jeb raudene, kurai raksturīgs spēcīgs aromāts un garša, labi sader kopā ar jēra gaļu, medījumu, sevišķi, ja produktam pievienotas kadiķogas. Pāris raudenes lapiņas uz gaļas jāuzliek īsi pirms gatavošanas procesa beigām. Itālijā ar oregano papildina mērces, picas un makaronu ēdienus, parasti kombinācijā ar baziliku.

Par smalku garšvielu uzskatītais koriandrs ir maigi rūgtens augs, kas izceļ zivju un putnu gaļas ēdienus, taču pasliktina cūkas un liellopa gaļas garšu. Augu var pievienot zupām un mērcēm. Koriandrs ir gards, ja sajaukts kopā ar etiķi vai eļļu.

Zivju un putnu gaļas ēdienus izcels arī labi zināmie maurlociņi, kas visbiežāk tiek izmantoti salātos un zupās garšas atsvaidzināšanai.

Līdzās maurlokiem minamas putnu gaļai un it īpaši tvaicētām zivīm «pieskaņotās» dilles. Tradicionāli dilles pievieno kartupeļiem.

Biešu salātiem piemērotas avotkreses. No tām gatavo auksto biezzupu. Izvāra kartupeļus, sīpolus, meža sēnes un, kad sastāvdaļas gatavas, pievieno lielu daudzumu avotkrešu. Sablenderē. «Avotkreses, tāpat kā kāposti un skābenes, zupā jāliek pēdējā mirklī, lai mēs iegūtu skaisti zaļu, nevis tumši brūnu krāsu,» saka M. Jansons.

Gandrīz bez smaržas, taču ar spēcīgu garšu ir sinepju lapas — jau trīs četras lapiņas salātiem piešķirs asumu. M. Jansons teic, ka pirms gaļas ēdiena pasniegšanas to dekorē ar sinepju lapiņām, tā atsvaidzinot izskatu un garšu.

Par Itālijas lepnumu tiek dēvēts maigais baziliks, kurš ļoti labi sader kopā ar mīkstajiem aitas, govs un kazas sieriem, kā arī tomātiem, olīvām un dārzeņu sautējumiem. Baziliks arī piemērots kivi, zemenēm un melonēm, tas ir viens no retajiem garš­augiem, ko var lietot saldajiem ēdieniem, piemēram, kazas siera kūkai. Baziliku izmanto zivju ēdienos un žāvēta vai kūpināta šķiņķa.

Ar visu saknīti salātos un zupās liek maigās biešu lapiņas.

Pasaulē vieni no populārākajiem svaigajiem lapu salātiem ir rukola, kurai raksturīga pikanta garša. Sajaukta kopā ar olīveļļu un sāli, rukola izcels zivju ēdienu, piemēram, jēla laša, garšu. Rukolu var izmantot arī jūras veltēm un vistas gaļai. Klasiski rukolu ēd kopā ar «Mozarellas» sieru, tomātu un balzametiķi.

Ķīniešu kāposta pakčoi lapiņas ir neatņemama Taizemes virtuves sastāvdaļa. Parasti tās izmanto svaigajiem salātiem un rīsu un makaronu ēdienu atsvaidzināšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu