Kas sarīkoja šausminošo slaktiņu kinoteātrī ASV?

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vīrietis, kas tiek turēts aizdomās par apšaudes kinoteātrī ASV Kolorādo štata Auroras pilsētā, kurā nogalināti 12 un ievainoti 59 cilvēki, sarīkošanu, bija iemantojis vientuļnieka slavu, bet iepriekš krimināli sodīts nebija.

24 gadus vecais vietējais iedzīvotājs Džeimss Holmss kopš pagājušā gada jūnija bija Kolorādo Universitātes neirobioloģijas doktora studiju programmas students, tomēr tiek vēstīts, ka viņš bija sācis izstāšanās no universitātes procesu.

Universitātes publiskotajā fotogrāfijā Holmss redzams smaidot, tomēr viņa kaimiņu raksturoja viņu kā nomāktu un vientuļu personu. Kāds kaimiņš atzina, ka Holmss nav runājis ar citiem un bijis redzēts nesot ieročus uz savu dzīvokli un no tā.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) Holmsu raksturoja kā 1,90 metrus garu balto vīrieti, kas dzimis 1987.gada 13.decembrī. FIB norāda, ka viņš iepriekš nav pastrādājis nopietnus kriminālpārkāpumus un nav saistīts ar terorismu.

Auroras pilsētas policija atklāja, ka vienīgais aizdomā turētā līdzšinējais pārkāpums ir 2011.gada oktobrī izrakstīta soda kvīts par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Tomēr piektdien viņš nošāva 12 cilvēkus, kā informēja vietējā bērnu slimnīca, seši no viņiem bija bērni, no kuriem jaunākais ir tikai sešus gadus vecs. Tāpat upuru vidū ir trīs ASV militārpersonas.

Kāds Holmsa kaimiņš students Bens atklāja, ka ir piezvanījis policijai neilgi pēc pusnakts, kad arī notika apšaude kinoteātrī jaunākās filmas par Betmenu «Tumšais bruņinieks atgriežas» («The Dark Knight Rises») seansa laikā, jo no kaimiņa dzīvokļa skanējusi dziesma. Lai gan Bens nespēja nosaukt, kas tā bija par dziesmu, viņš teica, ka tā atkārtojusies visu laiku.

Holmsa ģimenes kaimiņš Sandjego Toms Meijs atminējās, ka Holmss kā pusaudzis bija kautrīgs, kas nespēlējās un nekontaktējās ar apkārtnes vienaudžiem, bet viņa ģimene tiek raksturota kā jauka un reliģioza.

Ģimenes izplatītajā paziņojumā, kurā Erlēna Holmsa apstiprina, ka ir aizdomās par apšaudi turētā māte, norādīja, ka sadarbojas ar izmeklēšanu, tomēr lūdz cienīt ģimenes tiesības uz privātumu.

2010.gadā Holmss neirobiloga specialitātē absolvēja Kalifornijas Universitāti Rieversaidā, bet universitātes pārstāvis atteicās žurnālistiem atklāt jebkādu informāciju par bijušo studentu. Holmsa profils nav atrodams arī tādos sociālās saziņas tīklos kā «Facebook» un «Twitter».

Filmas «Tumšais bruņinieks atgriežas», kas Latvijas kinoteātros būs skatāma no 27.jūlija, režisors Kristofers Nolans nosodīja apšaudi, saucot to par «bezjēdzīgu traģēdiju» un nepanesamu cietsirdību».

Britu režisors, kas atcēla filmas paredzēto Francijas pirmizrādi, atzina, ka ir aizskarta «nevainīga un cerību pilna» vieta, kas ir viņa «mājas» - kinoteātris.

Piektdienas vakarā Aurorā notika vigīlija bojāgājušo un cietušo piemiņai.

Savukārt vietējā policija informēja, ka viņš pēdējo 60 dienu laikā pirms apšaudes internetā iegādājies 6000 patronas un vietējā metro ieroču veikalā nopirka četrus ieročus. Policija uzsver, ka ieroči un bruņojums šāvējām piederēja likumīgi.

Policija pēc uzbrukuma aizturēja Holmsu, kurš bija uzvilcis bruņas, ballistisku ķiveri un vesti, kakla aizsargu, melnus cimdus un gāzes masku acīmredzot, lai pasargātos no asaru gāzes, ko viņš izplatīja kinoteātra auditorijā pirms uguns atklāšanas. Aizturēšanas brīdī viņš policijas darbiniekiem nepretojās.

Aizturētais apgalvoja, ka viņam dzīvoklī esot sprāgstvielas, tāpēc daudzdzīvokļu nams, kurā viņš dzīvoja, tika evakuēts. Policija paziņoja, ka, pēc sākotnējā vērtējuma, dzīvoklī patiešām esot sprāgstvielas.

Notikušais ir radījis jautājumus par drošību kinoteātros un iespējām tur ienest ieročus, kā arī par ieroču iegādes un glabāšanas noteikumiem ASV kopumā.

Pēc apšaudes Aurorā kinoteātri Ņujorkā pastiprināja drošību Betmena filmas seansu laikā, bet lielākās kinoteātru ķēdes paziņoja, ka aizliedz uz seansiem nākt maksās tērptām personām un ienest neīstus ieročus, norādot, ka uz filmas seansu Aurorā daudzi skatītāji bija atnākuši īpašos tērpos, lai līdzinātos filmas varoņiem, un ar spēļu ieročiem, kas esot uzbrucējam palīdzējis palikt neievērotam.

ASV prezidents Baraks Obama, kas paziņoja, ka ir satriekts par notikušo, pārtrauca savu priekšvēlēšanu braucienu un no Floridas štata atgrieztās Vašingtonā, deva rīkojumu sešas dienas valsts karogus novilkt pusmastā.

Holmss, kuram līdzi bija šautene un divas pistoles, atklāja uguni kinoteātrī, kad tur cilvēku pilnā seansā tika rādīta filma «Tumšais bruņinieks atgriežas». Viņš arī iedarbināja kādu dūmu radīšanas ierīci, lai palielinātu paniku. Uzbrucējs sāka šaut, kad uz ekrāna notika apšaude, un daudzi skatītāji sākumā nav sapratuši, kas notiek,

Aurora ir Denveras piepilsēta un atrodas netālu no 1999.gadā notikušā Kolumbainas vidusskolas slaktiņa vietas. Kolumbainas vidusskolas slaktiņā Denveras piepilsētā Litltonā tika nošauti 13 un ievainoti 24 cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu