Katrs desmitais autovadītājs slikti redz

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

IT speciālisti, grāmatveži un profesionāli autovadītāji - profesijas, kas secīgi ierindojušās redzi nogurdinošāko specialitāšu sarakstā, liecina optikas salona «Fielmann» veiktā iedzīvotāju aptauja. Lai pievērstu uzmanību savai redzes veselībai un piedāvātu iespēju iegādāties brilles arī tiem, kuriem naudas maciņš ir paplānāks, uzņēmums šogad rīko sociālu akciju, katru mēnesi kādai profesijas grupai piedāvājot iegādāties brilles par vienu latu. Jūlijā šī iespēja pieejama profesionāliem autovadītājiem.

Aptaujā par briļļu iegādes paradumiem, kuru šī gada sākumā veica optikas tīkls «Fielmann» un kurā piedalījās 1009 iedzīvotāji, tika noskaidrots, ka būtiskāko lomu jaunu briļļu iegādē vēl arvien spēlē cenas faktors. 47 % aptaujāto apstiprināja, ka iegādājoties jaunas brilles, viņi pievērš uzmanību to cenai. 23 % aptaujāto iegādājas tikai tās brilles, kurām ir cenu akcija, savukārt 22 % iedzīvotāju gatavi investēt vairāk naudas kvalitatīvu briļļu lēcu iegādei, bet mazāk - modīgu briļļu rāmju iegādei. Tikai 19 % aptaujāto pauž viedokli, ka cenai nemaz nav nozīmes briļļu iegādes procesā, viņi pērk to, kas iepaticies, neatkarīgi no cenas. Kamēr 18 % iedzīvotāju atklāj, ka tieši šobrīd viņiem nepieciešams mainīt brilles, bet šo procedūru atliek tikai tādēļ, ka nav tam paredzētie finanšu līdzekļi.

«Ja daudzas stundas dienā acis ir sasprindzinātas, agri vai vēlu var parādīties problēmas. Šobrīd Latvijā apmēram 40 000 cilvēkiem jau ir smagas redzes problēmas. Mēs varam mēģināt panākt, lai šis skaitlis nepalielinātos, dodot iespēju cilvēkiem laikus parūpēties par savām acīm. Draudzīgākais redzes korekcijas veids un acu veselības sargs ir brilles,» teic optikas tīkla «Fielmann» pārstāvniecības Baltijas valstīs ģenerāldirektors Gintauts Kersnausks.

«Visi tie šoferi, kas brauc ar neatbilstošām brillēm vai kontaktlēcām, vai kuri šīs redzes saudzējošās opcijas vispār neizmanto, paaugstina avāriju risku uz autoceļiem. Ja redzes asums ir traucēts, būtiski samazinās autovadītāja reakcijas ātrums, kas ir viens no galvenajiem drošas braukšanas nosacījumiem,» uzsver oftalmologs dr. Rets Skrickis. Viņam ir grūti minēt, cik autovadītājiem Latvijā ir slikta redze, jo līdz šim nav veikti statistikas pētījumi, kas atklāto šos graujošos datus. Bet tas, ka skaita ziņā šādu cilvēku varētu būt gana daudz (iespējams pat katrs desmitais autovadītājs!), par to dr. R. Skrickis ir teju 100 % pārliecināts.

Viņš aicina ikvienu autovadītāju, kurš pie auto stūres dienā pavada vairākas stundas, atcerēties, ka ilgstoša koncentrēšanās ceļam - jo sevišķi sliktos laika apstākļos - var veicināt acs sausuma sindromu, izsaukt redzes miglošanos vai pat pasliktināt redzes veselību. Lai no tā izvairītos, dakteris iesaka parūpēties par braukšanai komfortabliem apstākļiem. Piemēram, saulainās dienās lietot saulesbrilles, ilgstošas auto vadīšanas laikā parūpēties par regulārām atpūtas pauzēm, lietot brilles un kontaktlēcas, ja tādas ir nepieciešamas, kā arī gadījumā, ja vienreiz acenes izrakstītas, ik pēc diviem gadiem (vai biežāk, ja ir redzes sūdzības) veikt redzes profilaktisko pārbaudi un pārliecināties, vai nav nepieciešamas spēcīgākas brilles vai kontaktlēcas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu