Kažoka: Prezidents pieņēmis labu lēmumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Kalniņš/Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pieņēmis «visai labu lēmumu» ļoti sarežģītā situācijā, aicinot Saeimu atsevišķā likumprojektā izdalīt Eiropas Savienības pilsoņu iniciatīvu regulējumu, aģitācijas un citus jautājumus, par kuriem pozīcijai un opozīcijai nav domstarpību, aģentūrai LETA sacīja sabiedriskās politiskas centra «Providus» pētniece un politoloģe Iveta Kažoka.

Bērziņš ir nolēmis vēl vienu reizi atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus tautas nobalsošanu ierosināšanas likumā, kas paredz būtiski apgrūtināt pašreizējo referendumu ierosināšanas kārtību.

Politoloģe uzsvēra, ka likumprojekta sadalīšana panāktu to, ka iespējamā parakstu vākšana saistībā ar iespējamo «referendumu par referendumiem» varēs norisināties, nepārkāpjot Satversmes 73.panta ierobežojumus. No otras puses, Saeimas deputātiem tagad būs iespēja atrast saprātīgu risinājumu parakstu sliekšņa paaugstināšanai.

Tas mainītu grozījumos paredzēto situāciju, kad sabiedrībai līdz 2015.gadam praktiski tiek liegtas tiesības iniciēt tautas nobalsošanu, jo referenduma rosinātājiem par saviem līdzekļiem 10 000 parakstu vietā būs jāsavāc 50 000 parakstu, akcentēja Kažoka.

Pētniece norādīja, ka koalīcijas iespējamie lēmumi ir neprognozējami, un līdz šim tā ir vairāk vadījusies pēc emocionāliem, nevis racionāliem argumentiem. Neesot pamata domāt, ka šoreiz viņi rīkosies citādi.

Vaicāta, vai valdošā koalīcija varētu nolemt vēlreiz pieņemt šo likumu bez grozījumiem, kas liegtu Bērziņam iespēju jautājumu kārtējo reizi nodot otrreizējai izskatīšanai parlamentā, politoloģe atbildēja, ka koalīcija var rīkoties visdažādākajos veidos. Taču no politiskās loģikas viedokļa raugoties, valdošās partijas varētu atbalstīt likumprojekta sadalīšanu.

Jau ziņots, ka Augulis šodien prezidenta likumdošanas un juridiskajam padomniekam Edgaram Pastaram iesniedza opozīcijas savāktos 38 parakstus, lai rosinātu «referendumu par referendumiem».

Šādi ZZS kopā ar «Saskaņas centru» rīkojās, jo opozīciju neapmierina Saeima 26.jūlijā pieņemtie likuma grozījumi, kuri reizē gan sarežģīs parakstu vākšanu, gan pakāpeniski ļaus ieviest papildu parakstīšanās mehānismus. Opozīcija uzskata, ka līdz ar likuma izmaiņām tiks noteikti pārāk augsti sliekšņi referendumu ierosināšanai, līdz ar to liedzot tautai šādi paust savu gribu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu