Kembridžas Universitātē studējošie latvieši apvienojas ar lietuviešiem un igauņiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīt, 12. oktobrī, Kembridžas biedrībā (Cambridge Union) notiks pirmā Baltijas konference 2013, kuru sadarbībā ar Kembridžas Universitāti organizē Kembridžas latviešu, lietuviešu un igauņu studentu asociācijas. Šī ir pirmā šāda mēroga konference, kurā piedalīsies Baltijas un Eiropas līderi un kuras mērķis ir stiprināt dialogu un sadarbību zinātnē un augstākajā izglītībā, politikas attīstībā un uzņēmējdarbībā.

«Mums bija sajūta, ka Anglijā studējošie latvieši var dot savu pienesumu un iesaistīties Latvijai un Baltijai aktuālu jautājumu risināšanā,» konferences rīkošanas motīvus skaidro Kembridžas Universitātes latviešu asociācijas prezidente, farmācijas doktorante Agnese Irkle.

«Tie cilvēki, kas aizbraukuši no Latvijas, vēlas kaut kādā veidā līdzdarboties un dot savu ieguldījumu valsts attīstībā, diskusijās iesaistot Latvijas, Lietuvas un Igaunijas viedokļu līderus,» piebilst A.Irkle.

«Rīkojot šo konferenci, mēs gribam vienot Baltijas studentu biedrības Kembridžā, dialogā iesaistīt vietējos studentus un pārstāvjus no Baltijas valstīm un veicināt kopīgu sadarbību un šajā sadarbībā risināt jautājumus, kas attiecas uz izglītību, sociopolitisko attīstību un inovāciju,» skaidro viens no konferences organizatoriem, Kembridžas Universitātē doktorantūrā studējošais Viesturs Celmiņš. Kembridžas Universitātē šobrīd kopumā mācās 18 studenti no Latvijas, kas šovasar izveidojuši Kembridžas Universitātes latviešu asociāciju. Kembridžas Universitātē studējošie lietuvieši šādu asociāciju izveidoja – 2008. gadā, savukārt igauņi – 2011. gadā.

Baltijas studentu asociāciju kopīgi organizētās Baltijas konferences 2013 mērķis ir izvērtēt Baltijas valstu sadarbības iespējas un reģiona izaugsmes jautājumus, nospraust jaunus darbības virzienus, kas sekmētu Baltijas valstu attīstību, kā arī izcelt veiksmīgus sasniegumus, kas var kalpot par piemēru arī citām Eiropas valstīm. Konferences pirmajā daļā paredzēta vairāku Eiropas un Baltijas viedokļu līderu uzstāšanās, kuru vidū minami - Eiropas Komisijas viceprezidents Sīms Kallas, bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus, Londonas Universitātes koledžas profesors Dr. Ričards Mouls (Dr. Richard Mole), The Economist starptautiskās sadaļas redaktors Edvards Lūkass (Edward Lucas), ES Parlamenta Prezidenta diplomātiskais padomnieks Arnolds Pranckevičus, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis, sociālantropologs, bijušais Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis u.c. Konferences otrajā daļā paredzētas diskusijas darba grupās. Oksfordas Universitātes vecākais pētnieks Dr. Ainius Lašas vadīs darba grupu par sadarbības stiprināšanu starp Baltijas valstu universitātēm un ārvalstīs studējošo lomu izglītībā. Cita darba grupa pievērsīsies konkrētu priekšlikumu apkopošanai starptautiski nozīmīgu biznesa un inovāciju jautājumu risināšanai. Kā atsevišķa tēma konferencē ir izvirzīta starptautiskā zīmolvedība, kuru vadīs Enterprise Estonia speciālisti, par pamatu šai diskusijai izmantojot Igaunijas pieredzi interaktīvajā mārketingā un digitālās sabiedrības veidošanā. Ceturtā darba grupa pievērsies sociālās un politiskās attīstības jautājumiem, īpašu uzmanību pievēršot vienlīdzīgu dzīves iespēju radīšanai Baltijas valstīs. Sadarbībā ar Lietuvas Londonas klubu (London City Lithuanian Club) un Globālajiem lietuviešu līderiem (Global Lithuanian Leaders) darba grupas dalībnieki diskutēs par to, kā veicināt starptautisku pieredzi ieguvušu profesionāļu nodarbinātību Baltijā un aplūkojot vairākus labās prakses piemērus.

Konferences patroni ir Lielbritānijas vēstnieks Igaunijā Kriss Holtbijs (Chris Holtby, OBE), Lielbritānijas vēstniece Latvijā Sāra Koulija (Sarah Cowley) un Lielbritānijas vēstnieks Lietuvā Deivids Hants (David Hunt). Plašāka informācija par Kembridžas Baltijas konferenci: http://cambridgebalticconference.eu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu