Kibernoziedznieki uzbrukuši 12 Latvijas mājaslapām, tostarp krišnaītiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Pirmdien, 26.septembrī, noticis kiberuzbrukums vismaz 12 Latvijas mājaslapām, cenšoties tajās ieperināt neskaidras iedarbības kaitīgu programmatūru, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «Datoru drošības tehnoloģiju» mārketinga direktors un datu drošības speciālists Valdis Šķesters,

«Nozare.lv» pārliecinājās ka upuru starpā bija pāris mazie uzņēmumi un divas ar krišnaītiem saistītas interneta vietnes, kā arī divu Daugavpils iedzīvotāju, biznesā un politikā aktīvu brāļu, personīgā mājaslapa. Lapas šodien darbojas normāli, taču Šķesters teica, ka tās nekad īsti neesot bijušas izķēmotas.

«Šīs mājaslapas pagadījās ceļā kādai lielākai kaitīgas trojas zirga tipa programmas izplatīšanas akcijai,» teica Šķesters un piebilda, ka vēl nav skaidrs, kāda akcija veikta, vienīgi, ka tā skārusi lielu skaitu interneta resursu citviet pasaulē, ne tikai Latvijā.

Kā kuriozu Šķesters minēja faktu, ka visas uzbrukuma skartās Latvijas lapas (ar adresi pēc standarta «nnnn.lv») glabājušās serveros ASV, kur arī bijis uzbrukuma smaguma punkts. Šķesters pieļāva, ka kāda vai kādas Latvijas interneta lapu uzturēšanas, tā sauktās hostinga kompānijas, pārpārdeva ASV hostinga kompāniju pakalpojumus.

Šķesters un citi nozares speciālisti ir agrāk izteikušies, ka mājaslapu izķēmošanas uzbrukumi, kur lapas parastais saturs tiek nomainīts pret hakeru pašu slavinošiem, nicīgiem vai rupjiem uzrakstiem, nav īpaši bīstami. Tie atstāj redzamas pēdas un parasti to sekas nekavējoties novērš. Savukārt kibernoziedznieki cenšoties būt nepamanāmi un populārās mājaslapās mēģina ieperināt rīkus, arī sauktus par «ļaunatūru», kas zog interneta lietotāju datus, izsūta surogātpastu no svešiem resursiem un tiek izmantoti krāpšanai.

Pirmdien pamanītais uzbrukums datu drošības speciālistiem, kas elektroniski veic interneta satura pārbaudes, parādījies kā masveida izķēmošana. Tas uzskatāms par kļūdu no ļaundaru puses, jo ieperinātais trojas zirgs ātri pamanīts un novākts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu