Kijevā uzsākušās nopietnas sadursmes starp demonstrantiem un policiju (267)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas mediji ziņo, ka Kijevā un ap pilsētu kopumā savākušies 700 000 demonstrantu. Ukrainas opozīciju partiju līderi aicina uzsākt valsts mēroga streiku un paziņoja, ka revolūcija ir sākusies.

Kāda demonstrantu grupa mēģinājusi ielauzties Prezidenta administrācijas ēkā, kā rezultātā tikuši ievainoti divi policisti, informēja Ukrainas Iekšlietu ministrs. Aculiecinieki ar «Twitter» palīdzību ziņojuši, ka demonstrantiem jau izdevies pārvarēt pirmo aizsardzības barjeru līniju.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs šobrīd atrodas savā ārpilsētas rezidencē, kur valdības pārstāvji apspriež tālāko rīcību.

Rīta pusē desmitiem tūkstoši cilvēku Ukrainas galvaspilsētā Kijevā piedalās demonstrācijā, atbalstot Eiropas Savienību (ES) un pirmstermiņa vēlēšanas Ukrainā.

Demonstranti no Sv.Miķeļa laukuma sapulcējās Tarasa Ševčenko parkā iepretim Nacionālās universitātes galvenajam korpusam un no turienes pa Kijevas galveno ielu Kreščatiku devās gājienā uz Neatkarības laukumu, nepaklausot tiesas rīkojumam, ar kuru ir aizliegtas protesta akcijas galvaspilsētas centrā.

Gājiena dalībnieku skaits pieauga, kad tajā ieplūda demonstrantu kolonnas no tuvākajām ielām. Viņi nesa Ukrainas, ES un galveno opozīcijas partiju «Ukrainas Demokrātiskā alianse par reformām» (UDAR), «Tēvzeme» un «Brīvība» karogus.

Ukrainas parlamenta «Tēvzemes» frakcijas līderis Arsenijs Jacenjuks sestdienas vakarā mītiņā Sv.Miķeļa laukumā paziņoja, ka minētās opozīcijas partijas aicina svētdien ierasties Ševčenko laukumā uz protesta mītiņu un pēc tam mierīgā gājienā doties uz Neatkarības laukumu, kur notiks tautas sapulce un uzstāsies opozīcijas līderi.

Neatkarības laukumā ieradušies demonstranti nojauca metāla aizsargvairogus, ar kuriem bija norobežota Jaungada egles uzstādīšanas vieta. Daļa miliču, kas stāvēja aiz šiem vairogiem, izklīda. Komunālo dienestu darbinieki, kas uzstādīja egli Neatkarības laukumā, sasēdās automašīnās un aizbrauca, atstājot laukumā šo dienestu tehniku.

Ukrainas opozīcija sestdien pieprasīja varas iestādēm izsludināt ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas pēc tam, kad policija sestdienas rītā Neatkarības laukumā ar spēku izklīdināja opozīcijas demonstrāciju, ievainojot vairākus desmitus cilvēku un 35 aizturot.

Spēka lietošanu pret demonstrantiem nosodīja ES prezidējošās valsts Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kā arī Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts un vairāki citi Rietumvalstu līderi. Sestdienas vakarā to nosodīja arī Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Protesti Ukrainā sākās pēc tam, kad Ukrainas valdība 21.novembrī paziņoja, ka aptur sagatavošanās darbus, lai ceturtdien un piektdien Viļņā notikušajā ES Austrumu partnerības samitā varētu parakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu starp bloku un Ukrainu.

Lai gan ES līderi samita laikā centās pārliecināt Janukoviču līgumu tomēr parakstīt, Ukrainas prezidents no tā atteicās, lai gan uzsvēra, ka Ukraina noteikti kādreiz būs daļa no ES.

Piektdien mītiņā tika pieņemta rezolūcija, kurā pieprasīta Janukoviča atkāpšanās. Sestdien opozīcija pieprasīja ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas.

Komentāri (267)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu