Ķīlis gatavs atkāpties no ministra amata (166)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Veselības problēmu nomāktais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis ir gatavs demisionēt, ja tiks nodrošināta viņa iesākto reformu pēctecība, šodien pēc Reformu partijas (RP) frakcijas un valdes sēdes žurnālistiem paziņoja Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs.

Savukārt RP Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Edmunds Demiters pastāstīja, ka RP atbalsta frakcijas priekšsēdētāja Vjačeslava Dombrovska kandidatūru šim amatam.

Par Ķīļa demisiju un iespējamo RP frakcijas jauno vadītāju vēl tiks lemts koalīcijā un frakcijā.

Šodien par šo jautājumu tika diskutēts RP frakcijas un valdes kopsēdē. Ķīlis šajā sēdē klātienē nevarēja ierasties, jo viņam tajā laikā slimnīcā notika veselības pārbaudes. Taču ministrs plānoja ar RP sazināties telefoniski un bija paredzēts nodrošināt telefonkonferenci.

«Kopš stāšanās amatā esmu pabijis slimnīcā četras reizes -, divās no tām būdams tuvu infarktam. Darbs izglītības ministra amatā ir bijusi milzu slodze, fizisks un emocionāls ieguldījums. Patlaban man būtu sarežģīti nodrošināt darbu uz 200% slodzi, kā tas būtu nepieciešams šajā nozare. Tomēr vēlos būt pārliecināts, ka ministrijā darbs turpināsies iesāktā virzienā un valstij nepieciešamās reformas nepaliks novārtā. Brīdī, kad būšu par to drošs, esmu gatavs šo amatu nodot tālāk,» akcentē Ķīlis.

Kā norāda RP, viņi vēlas sagaidīt koalīcijas atbalstu Dombrovska kandidatūrai. «No koalīcijas partneriem sagaidām atbalstu mūsu nākamajam ministra kandidātam. Saskaņā ar koalīcijas līgumu Izglītības un zinātnes ministrija atrodas Reformu partijas pārziņā, un mēs nodrošināsim tās darbību un iesākto reformu pēctecību,» uzsver Demiters.

Par savām trim galvenajām prioritātēm izglītības un zinātnes ministra amatā Vjačeslavs Dombrovskis nosaucis skolotāju motivācijas programmu - skolotāji ir pārmaiņu īstenotāji, katram skolotājam bez pārstrādāšanās jāsaņem cienīgs atalgojums, profesionālo izglītību pēc Vācijas parauga, ciešā sadarbībā ar darba tirgu, kā arī augstākās izglītības kvalitātes celšana sadarbībā ar memoranda partneriem. Dombrovskis ir Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas mācībspēks. Viņš ir ieguvis ekonomikas doktora grādu Klarka Universitātē ASV, brīvi runā trīs valodās.

Kā kandidāts Reformu partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja amatam tika nosaukts Edmunds Demiters.

Kā iepriekš sacīja RP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis, izvērtējot ārstu norādījumus, RP tiks pieņemts kopīgs lēmums, vai Ķīlis varēs turpināt darbu izglītības un zinātnes ministra amatā.

Pēc politiķa vārdiem, RP nekādus aicinājumus Ķīlim, kurš nav partijas biedrs, neizteiks, un viss būs atkarīgs no ministra veselības stāvokļa. Ķīlis līdz šim ir bijis garākā prombūtnē, kuras laikā centies uzlabot savu veselību un saprast, vai var turpināt pilnvērtīgi strādāt. Politiķis uzsvēra, ka lēmums par turpmāko nebūs Ķīļa, partijas vai frakcijas vienpersoniska izšķiršanās, bet gan kopīgs lēmums.

Jau ziņots, ka Ķīlis veselības problēmu dēļ darbā nav bijis vairāk kā mēnesi.

Ķīlis izglītības un zinātnes amatā ir kopš 2011.gada 25.oktobra. Viņš ir Reformu partijas virzīts ministrs, taču Ķīlis tā arī līdz šim nav kļuvis par partijas biedru.

Ķīlim pērn tika pasniegta «Spīdolas balva ekonomikā» par konkurētspējīgas izglītības vīzijas radīšanu un pirmajiem panākumiem, reformējot nozari kvalitatīvas izglītības virzienā.

Ķīlis ir sācis vairākas reformas augstākajā izglītībā, tostarp izvērtēt studiju programmu kvalitāti un izmantot to lemšanas procesā par budžeta vietu sadalījumu, kas izraisīja plašu neapmierinātību, un vairākas augstskolas, Latvijas Studentu apvienība un Latvijas Rektoru padome prasīja viņa demisiju.

Ķīlis 1991.gadā beidzis Latvijas Universitātes Filozofijas fakultāti, 1999.gadā ieguvis filozofijas doktora grādu Kembridžas Universitātes Sociālās antropoloģijas nodaļā.

Kopš 1994.gada viņš ir asociētais profesors Rīgas Ekonomikas augstskolā, ir viens no Latvijas Antropologu biedrības dibinātājbiedriem.

15.oktobrī Ķīlis tika iecelts par Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētāju un šo amatu pildījis līdz pat bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaru beigām.

Komentāri (166)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu