Ķīlis pedagogu organizācijām piedāvās parakstīt memorandu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis šodien piedāvās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA), Latvijas Izglītības vadītāju asociācijai (LIVA) un Latvijas Pedagogu domei (LPD) parakstīt sadarbības memorandu par pedagogu darba algas paaugstināšanu.

Kā informēja ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs, pārejas posmā no 2012.gada 1.septembra līdz 2014.gada 1.septembrim memorandā paredzēts jau no 2012.gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemākās mēnešalgu likmes par 10%, tādējādi palielinot algas jaunajiem pedagogiem un tiem, kuri patlaban saņem vismazāk.

Tāpat tiek piedāvāts sasaistīt pedagogu darba kvalitāti ar darba samaksu, sākot ar 2012.gada 1.septembri nodrošinot piemaksu vismaz 10% apmērā pedagogiem, kas ieguvuši 4. un 5.kvalitātes pakāpi, tādējādi motivējot tos pedagogus, kuriem ir augstākā profesionālā kvalifikācija, un sākot diferencētā skolotāju atalgojumu ieviešanu.
Pedagogiem, kas līdz šim nav ieguvuši kvalitātes pakāpes, paredzēts nodrošināt iespēju to izdarīt līdz 2014.gada 1.septembrim. Sākot ar 2013.gada 1.janvāri, atbilstoši valsts budžeta finansējuma iespējām tiks izvērtētas un piemērotas kvalitātes piemaksas pedagogiem, kas ieguvuši 3.kvalifikācijas pakāpi.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pauž apņēmību, sākot ar 2013.gada 1.septembri, izlīdzināt apmaksu par likmi vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu pedagogiem, gada darba slodzi no 840 stundām samazinot uz 756 stundām.
Sākot no 2014.gada 1.septembra, iecerēts ieviest pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmu un pilnībā sākt darba samaksas diferenciāciju atbilstoši darba kvalitātei. Iecerēts arī ieviest pedagogu 40 stundu darba nedēļu, kas ir principiāli jauna pieeja pedagogu darba samaksai, nodrošinot samaksu par visiem definētajiem darba pienākumiem.
Memoranda projektā norādīts, ka ir nepieciešams veicināt visu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes vienādošanu, novēršot nevienlīdzību starp IZM un citu ministriju padotībā esošo izglītības iestāžu pedagogiem.

Tāpat ir nepieciešams izvērtēt optimālāko mērķdotācijas sadalījumu administrācijas un atbalsta personāla darba samaksai.
Savukārt augstāko izglītības un zinātnisko institūciju darbinieku darba samaksa tiek piedāvāts pārskatīt tikai pēc augstākās izglītības studiju programmu un zinātnes un inovāciju politikas ieviešanas izvērtējuma īstenošanas, vienlaikus respektējot Augstskolu likumā ietverto augstskolu autonomijas principu.

Ar sadarbības memoranda palīdzību Ķīlis piedāvā trīs lielākajām pedagogu nevalstiskajām organizācijām vienoties par efektīvu un atklātu sadarbību jaunas pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes novērtēšanas programmas saskaņošanai.

Memoranda prioritārais uzdevums ir IZM izstrādātās ilgtermiņa pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes novērtēšanas programmas saskaņošana līdz 2012.gada 28.jūnijam. Memoranda īstenošanas rezultātā 2014.gada 1.septembrī stājas spēkā caurspīdīga un izglītības kvalitāti veicinoša pedagogu atalgojuma sistēma.
Ja tiks parakstīts šis memorands, puses apņemsies veikt nepieciešamās darbības, lai īstenotu tajā iekļautos uzdevumus un principus savstarpējas koleģialitātes un izpratnes gaisotnē, kā arī gādājot par Latvijas valsts nacionālajām interesēm nodrošināt saviem iedzīvotājiem augstākās kvalitātes līmeņa izglītību.

Kā ziņots, Ķīlis šodien tiekas ar LIZDA un LIVA vadību, lai runātu par pedagogu darba algas paaugstināšanu.
Martā LIZDA, LIVA un Latvijas Pedagogu dome valdībai pieprasīja no šā gada 1.septembra par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, atbilstoši par 10% palielinot arī valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām. Savukārt ar 2013.gada 1.janvāri arodbiedrības aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

Pēc LIZDA aprēķiniem, prasību izpildei šā gada pēdējos četros mēnešos kopā nepieciešami aptuveni septiņi miljoni latu, kas ļautu nodrošināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes un valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām paaugstinājumu par 10%, kas ir 30 santīmi par vienu kontaktstundu. Savukārt, lai nodrošinātu pedagogu prasības no 2013.gada 1.janvāra, valsts budžetā papildus būs nepieciešami aptuveni 52 miljoni latu.

Savukārt Ķīlis skolotājiem publiskajā telpā ir apliecinājis, ka algas pielikums zemākajām likmēm būs, tāpat arī būs piedāvājums darba kvalitātes sasaistei ar atalgojumu. Patlaban IZM norit mērķtiecīgs darbs, un konkrēts piedāvājums darba kvalitātes sasaistei ar atalgojumu pedagogiem, valdībai un sabiedrībai tiek solīts jūnijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu