Ķīna nākamajā mēnesī nosūtīs uz Mēnesi visurgājēju (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

 Ķīna nākamā mēneša sākumā nosūtīs savu pirmo visurgājēju uz Mēnesi, kuram dots ķīniešu folklorā balstīts nosaukums «Nefrīta trusis».

Nosaukums nāk no sena ķīniešu mīta par baltu trusi, kurš dzīvo uz Mēness.

Raķete ar zondi startēs nākamā mēneša sākumā, vēsta oficiālā ziņu aģentūra «Siņhua», atsaucoties uz Valsts nacionālās aizsardzības zinātnes, tehnoloģiju un rūpniecības administrāciju.

«Ķīna pēc aptaujas internetā savu pirmo Mēness robotu nodēvējusi par «Yutu» jeb nefrīta trusi,» ziņo «Siņhua».

Ķīna demonstrējusi Mēness robota modeli, kurš ir zelta krāsā, ar sešiem riteņiem un spārniem līdzīgiem saules paneļiem. Robots var uzbraukt līdz 30 grādus stāvā nogāzē un stundā nobraukt līdz 200 metrus.

Ķīna kosmosa izpētes jomā vēl nav guvusi tik lielus panākumus kā ASV un Krievija, taču tās kosmosa programmai ir ambiciozi mērķi, tostarp aizsūtīt astronautus uz Mēnesi un līdz 2020.gadam uzbūvēt orbitālo staciju.

2003.gadā Ķīna kļuva par trešo valsti pēc ASV un Krievijas, kas nosūtījusi cilvēku kosmosā, kad astronauts Jans Līvejs kosmosa misijas «Šeņdžou 5» laikā 14 reizes apriņķoja Zemes orbītu.

Pērnajā jūnijā ķīniešu astronauti pirmo reizi manuālā režīmā veica sava pilotējamā kosmosa kuģa «Šeņdžou 9» saslēgšanu ar orbitālo laboratoriju «Tiaņgun-1», kas kosmosā tika nogādāta 2011.gada septembrī.

Tas bija pirmais Ķīnas pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2008.gada septembra un kopumā ceturtais.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu