Ķīnā parasta stikla burciņa ar Francijas gaisu maksā milzu naudu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: funwithstuff, CC BY-NC-SA 2.0

Ķīniešu mākslinieks par 5250 juaņām (620 eiro) izsolījis no ceļojuma pārvestu stikla burciņu ar Provansas gaisu.

«Gaisam jābūt par brīvu katram klaidonim un ubagam,» sacīja Pekinas mākslinieks Lians Kegans. «Šādā veidā es protestēju pret Ķīnas piesārņoto gaisu un paužu savu neapmierinātību.»

Uz vienkāršās stikla burciņas norādīts Francijas pilsētas Forkalkjē nosaukums, kur viņš aizvēra trauku.

Izsole noslēdzās 30.martā. Burciņu ar Francijas gaisu iegādājās mākslinieks un uzņēmējs Li Jundžens.

«Man vienmēr patikusi Kegana konceptuālā māksla, turklāt šis darbs ir ļoti aktuāls,» sacīja Li. «Aizvadītajā gadā gaisa piesārņojums Pekinā un daudzās citās Ķīnas pilsētās bija nopietna problēma.»

Pēdējā laikā kļuvuši aktīvāki mākslinieku protesti pret slikto gaisa kvalitāti Ķīnā, kas atspoguļo vispārējo neapmierinātību.

Ķīnas pilsētas bieži ieskauj piesārņojums, kas vairākas reizes pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) par drošu atzīto. Tādēļ Ķīnā pastāv rosīgs putekļu masku un gaisa attīrītāju tirgus.

Februārī 20 Pekinas mākslinieki ar putekļu maskām apgūlās pie altāra Debesu tempļa parkā un tēloja mirušus.

Savukārt martā neatkarīgo mākslinieku grupa Čanšā sarīkoja improvizētas bēres pilsētas pēdējam iedzīvotājam. «Ja smoga problēma netiks risināta, mums paliks tikai izmirušas pilsētas,» norāda Šao Dzjadzjuņs.

Interesanti, ka Lians nav vienīgais, kuram ienācis prātā pārdot svaigu gaisu. Pagājušomēnes Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins delegācijai no gleznainās Guidžou provinces pajokoja, ka tā varētu pārdot savu tīro gaisu. Pēc dažām dienām provinces tūrisma birojs paziņoja par ieceri tirgot tūristiem bundžas ar gaisu kā suvenīrus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu