Kino baudītājiem – godalgotā rumāņu filma «Bērna poza» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 26. aprīlī, pulksten 21.40, LTV1 kino baudītājiem piedāvā psiholoģisku rumāņu drāmu «Bērna poza», kam starptautiskā žūrija 2013. gada Berlīnes kinofestivālā piešķīra galveno godalgu – «Zelta lāci». Pirms filmas pulksten 21.25 «Kinotēkas» Kino klubā kinokritiķes Daira Āboliņa un Dita Rietuma skaidros, kāpēc Eiropā runā par rumāņu kino fenomenu, portālam «Apollo» pastāstīja LTV filmu pašreklāmas redaktore Ieva Viese.

Režisora Kelina Petera Necera filma «Bērna poza» ir ieskats mūsdienu Rumānijas sabiedriskajā dzīvē, kur laikmetīgas idejas mijas ar padomju laika paliekām domāšanā un attieksmē, korupciju un paziņu būšanu. Filma, ko žanriski varētu apzīmēt arī kā psiholoģisku trilleri, atklāj atšķirīgās pasaules, kurā dzīvo divi ar asinssaitēm tuvi cilvēki – dēls un māte – un pēta smalko robežu starp viena rūpēm un otra personības brīvību.

Arhitekte Kornēlija ļoti pārdzīvo dēla atsvešināšanos – trīsdesmit četrus gadus vecais Barbu nezvana un neapciemo māti tik bieži, kā sieviete vēlētos. Turklāt viņa draudzene taču ir pilnīga nevīža! Kornēlijai tas ir ne vien mātišķu rūpju, bet arī lepnuma jautājums, tādēļ viņa nekautrējas noskaidrot dēla dzīves detaļas jebkādiem līdzekļiem – piemēram, izmantojot mājkalpotāju par spiegu. Kad Barbu izraisa smagu satiksmes negadījumu, dēla šoks, bezpalīdzība un draudošais cietumsods mātei beidzot sniedz iespēju izpaust savas rūpes. Lai palīdzētu Barbu izvairīties no soda, Kordēlija nekavējas izmantot savus sakarus un naudas līdzekļus.

Filma, kuru var uzskatīt par vienu no rumāņu «jaunā viļņa» nesenākajiem paraugiem, ir ne vien stāsts par pārspīlētām mātes rūpēm un to biedējošo ietekmi, bet trāpīga alegorija varai tās dažādajās izpausmēs, ārējai kontrolei un bailēm pašā cilvēkā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu