Kino «Splendid Palace» notiks festivāls «Divas dienas ar Ingmāru Bergmanu» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija trifanova/LETA

Kino «Splendid Palace» 5. un 6.oktobrī ielūdz apmeklētājus uz nedēļas nogales kinofestivālu «Divas dienas ar Ingmāru Bergmanu». Viens no visu laiku slavenākajiem zviedru režisoriem I.Bergmans - kino mākslā darbojies no 40.gadu beigām līdz gadsimtu mijai un atstājis mantojumā vairāk nekā 62 filmas, no kurām daudzas uzskatāmas par neapšaubāmu Eiropas kino klasiku. I.Bergmans ir psiholoģiskās drāmas meistars, kurš savus satraucošos kaisles un naida stāstus spēj izspēlēt gan vienas ģimenes ietvaros, gan tiem piešķir filozofiskas dimensijas, meklējot cilvēka dzīves jēgu.

Nolūkā pievērst uzmanību kino klasikas mazāk zināmajiem darbiem, filmu kolekcijā «Divas dienas ar Ingmāru Bergmanu» iekļautas trīs režisora agrīnās filmas, kuras Latvijā līdz šim nav izrādītas! Pašvaldības SIA «Rīgas nami» kinoteātris «Splendid Palace» cenšas skatītājiem piedāvāt labas kvalitātes kino.

1953.gadā uzņemtā filma «Kailā nakts» (The Naked night) tiek uzskatīta par pirmo klasisko I.Bergmana filmu, kuras darbība notiek cirka pasaulē. Tā ir pirmā reize, kad I. Bergmans ieved mākslas tapšanas aizkulisēs, lai pierādītu, ka visa dzīve ir izrāde, bet režisors - Dievs, kas to vada, aktieri - jūtu plosītas marionetes viņa rokās. Vēlākajos gados šī ideja kļūs par vienu no viņa radošās dzīves vadmotīviem.

1955.gada filma «Sapņi» (Dreams) pieder pie I.Bergmana optimistiskākā dzīves perioda filmām, jo komēdija režisora daiļradē ir ļoti reti sastopams žanrs. Taču šajā filmā par modes biznesa šķautnēm netrūkst arī konfliktu un varoņu pašanalīzes, kas raksturīgi daudzām izcilā režisora filmām.

«Tik tuvu dzīvei» (So Close to life) uzņemta 1958. gadā un ir eksistenciāli ietilpīgs stāsts par trim sievietēm slimnīcā, kuras tikko kļuvušas par mātēm. Viņas cīnās ar savām šaubām un bailēm vai spēs uzņemties atbildību par saviem jaundzimušajiem mazuļiem. Filma sasniedz tik augstu emocionālo spriedzi pateicoties trīs izcilām aktrisēm: Evai Dālbekai (Eva Dahalbeck), Ingrīdai Tulinai (Ingrid Thulin), Bibi Andersonei (Bibi Anderson).

I.Bergmana filmu spēks slēpjas arī viņa atklātajos un filmētajos aktieros, kuri gadu gaitā kļuva ne tikai par neaizstājamiem režisora domubiedriem, bet arī par viņa draugiem mūža garumā. Programmā ir iekļautas divas Zviedrijas televīzijas dokumentālās filmas: «Bergmans un vīrieši» un » Bergmans un sievietes», kas kalpo kā emocionāls komentārs, un aktieru stāstījumā atklājas gan režisora darba stils, gan cilvēciskā savdabība.

Ingmārs Bergmans ar savām filmām ietekmējis daudzu mūsdienu režisoru kino uzskatus, sākot ar Holivudas meistariem Vudiju Allenu, Martinu Skorsēzi un Fransisu Fordu Kopolu un beidzot ar Andreju Tarkovski un mūsdienu modernākajiem Eiropas režisoriem Fransuā Ozonu un Pedro Almadovaru.

  • Ieeja uz kinofestivāla «Divas dienas ar Ingmāru Bergmanu» filmām ir divi lati, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību, pusotrs lats. Abonements uz četrām filmām – pieci lati. Seansu plāns pieejams interneta vietnē: «splendidpalace.lv».
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu