Ķīpsalā būvēs ēku RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātei (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» ietvaros Ķīpsalā, Āzenes ielā 12 k 1 plānots pilnībā no jauna uzbūvēt ēku, kur turpmāk atradīsies Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte (EEF). Zem viena jumta tiks apvienotas visas EEF struktūrvienības - Enerģētikas institūts, Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts, portālu «Apollo» informēja Elīna Vītiņa, «RTU - Pilsēta pilsētā» projekta sabiedrisko attiecību koordinatore.

RTU administrācija informē, ka šobrīd būvdarbu iepirkums ir noslēguma stadijā - notiek tehnisko piedāvājumu izvērtēšana. Rezultātus plānots paziņot tuvākajā laikā un tad arī varēs slēgt līgumu par Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēkas celtniecību.

Šobrīd EEF atrodas 1895. gadā celtā ēkā Kronvalda bulvārī 1, kas ir savu laiku nokalpojusi. Turklāt tā ir nepiemērota pilnvērtīgam studiju procesam, kurā bieži jāizmanto specifiska un liela izmēra tehnika.

Kā stāsta RTU EEF dekāna vietnieks infrastruktūras attīstības jautājumos Aleksandrs Dolgicers, fakultātē ik dienas uzturas ap 300-400 cilvēku – bakalaura un maģistra programmu studenti, kā arī pasniedzēji. «Lai visiem pietiktu vietas, kur mācīties, bijām spiesti daļēji pārcelties uz bēniņiem un vienu datorkabinetu ierīkot pat pagrabā. Protams, tas neatbilst mūsdienīga mācību procesa prasībām, taču studentiem vismaz ir, kur sēdēt. Tehnika mums pagaidām ir, bet trūkst vietas – lekcijām un praktiskajiem darbiem.»

Jaunajā RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēkā Ķīpsalā tādu problēmu nebūs, jo tai būs 6 stāvi, 250 telpas un kopējā platība 7750 kvadrātmetru. Tajā paredzētas divas lielas auditorijas un 480 kvadrātmetru liela ēdnīca, kurā varēs notikt arī dažādi pasākumi. Fakultātes studentiem būs arī vietas, kur rīkot diskusijas vai grupu darbus. Turklāt jaunā celtne būs brīvi pieejama arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

«Mācoties tehniskās zinātnes, liela nozīme ir studentu praktiskajiem darbiem. Pašlaik daļa aprīkojuma ir gaiteņos un studenti strādā tur, jo laboratorijās visiem nepietiek vietas. Jaunajā fakultātes ēkā būs speciālas telpas dažādiem pētniecības darbiem, kurus šeit šobrīd nemaz nespējam veikt. Būs atsevišķa Robotu tehnikas laboratorija, speciāli aprīkota hromatogrāfijas laboratorija, kur droši varēs strādāt ar tādu bīstamu gāzi kā ūdeņradis. Jaunajās laboratorijās būs iespēja ne tikai apgūt esošās mašīnas, bet arī izmēģināt jaunas ģeneratoru un dzinēju konstrukcijas – tiks palaists darbā ilgi gaidītais vēju ģeneratoru izmēģinājuma stends,» stāsta A.Dolgicers.

Paredzēts, ka uz ēkas jumta atradīsies arī divi 5 kilovatu jaudīgi vēja ģeneratori, saules kolektori un foto voltāžas elementi, bet pie ēkas plānots izvietot arī stabu ar īpašu laternu, kas dienā uzlādēs akumulatoru baterijas, bet naktī – izstaros gaismu.

Ēkas tehnisko projektu izstrādājusi pilnsabiedrība «A & I PRO» un arhitekts Ģirts Valeinis.

Jau ziņots, ka 2011. gadā RTU Ķīpsalā uzsāka vērienīgu projektu «RTU – Pilsēta pilsētā». Pēc tā īstenošanas plānots, ka Ķīpsalā vienkopus atradīsies gandrīz visas RTU fakultātes un modernizētā RTU Zinātniskā bibliotēka. Spāru svētkus jau nosvinēja projekta ietvaros pirmā renovējamā ēka – RTU radošo industriju centrs, kurā atradīsies Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, kā arī Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts. Tā studentiem durvis vērs nākamajā mācību gadā. Šis ir līdz šim pirmais vērienīgākais šāda veida studentu pilsētiņas projekts Latvijā, un pēc pabeigšanas kļūs arī par vienu no modernākajiem inženierzinātņu studiju centriem Baltijā.

Projekta «RTU – Pilsēta pilsētā» pirmo posmu universitāte īsteno ar valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Projekta kopējās izmaksas: 19 879 035 LVL, tai skaitā: ERAF finansējums (85%) – 16 897 179 LVL; Valsts budžeta finansējums (7.17%) – 1 425325 LVL; RTU līdzfinansējums (7.83%) – 1 556 531 LVL.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu