Ķīpsalā svinīgi atklāta Paula Valdena iela (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 26. jūlijā, Ķīpsalā, atzīmējot pasaulslavenā ķīmiķa un bijušā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektora Paula Valdena 150. jubileju, RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un P. Valdena mazdēls profesors Erkki Hollo svinīgi atklāja viņa vārdā nosaukto ielu, kas atrodas Kurzemes priekšpilsētā, starp Zunda Krastmalu un Ķīpsalas ielu, portālu «Apollo» informēja RTU Informācijas centrs.

Svinīgā pasākuma ievadā RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis ne tikai izteica prieku, ka Ķīpsalā atklāta Paula Valdena iela, bet arī pastāstīja, kāda tā izskatīsies nākotnē, norādot, ka tai būs ļoti nozīmīga loma valsts attīstībā.

Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas izpilddirektors Māris Kalve liriski raksturoja Ķīpsalu kā vienu no skaistākajām vietām Rīgā, kurā top nākotnes kalēji, zinātnieki un tautsaimniecības speciālisti. Savukārt UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāra p. i. Baiba Moļņika izcēla Paulu Valdena darba nozīmīgumu un viņa vietu UNESCO svinamo dienu kalendārā līdzās tādām izcilām personībām kā Klods Debisī, Džuzepe Verdi, Mārtins Luters Kings, kā arī Rūdolfs Blaumanis un Jāzeps Vītols.

Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš sniedza ieskatu Paula Valdena biogrāfijā un vēsturiskajos notikumos: «Šodien RTU topošajā studentu pilsētiņā sasaucās Rīgas zinātnes zelta laikmets ar pašreizējo pilsētas bronzas laikmetu. Esmu pārliecināts, ka tagadējā universitātes vadība pašreizējo Rīgas zinātnes bronzas laikmetu apzeltīs. Tas ir ļoti nozīmīgi, ka mēs atzīmējam P. Valdena jubileju, parādot Latvijas devumu pasaules zinātnes attīstībā.»

Paula Valdena mazdēls profesors Erkki Hollo sniedza nelielu ieskatu viņa dzīves daļā, kas nebija saistīta ar zinātni: «Es satiku Paulu Valdenu tikai reizi mūžā, kad viņam bija 94 gadi. Mana māte daudz stāstīja, un es lasīju viņa memuārus, kur P. Valdens rakstīja, ka dzīvojis daudzās vietās, tomēr Rīgu uzskatījis par savām mājām.»

Pasākuma noslēgumā RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes (MLĶF) dekāns Valdis Kokars atzīmēja, ka šī iela visā pasaulē popularizēs ne tikai Latvijas un Rīgas vārdu, bet arī – RTU MLĶF, kas atrodas Paula Valdena ielā.

Paula Valdena vārdā nosauktās ielas atklāšana Ķīpsalā ir nozīmīga dāvana RTU MLĶF 150 gadu jubilejā, kuras priekštečos Rīgas Politehniskajā augstskolā (RPA) un Rīgas Politehniskajā institūtā (RPI) viņš studējis, strādājis par mācībspēku, piedalījies RPI Ķīmijas fakultātes ēkas projektēšanā un laboratoriju iekārtošanā un divas reizes bijis rektors.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu