Klasiskās mūzikas šedevrus varēs baudīt festivālā «Vīnes Klasika»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Festivāls «Vīnes klasika» šogad norisināsies no 8. līdz 15. februārim, piedāvājot  klausītājiem baudīt klasiskās mūzikas šedevrus, simfoniskās mūzikas koncertus, kā arī kamermūzikas noskaņas. Tiks atskaņota arī Jaunās Vīnes skolas komponistu mūzika, atklājot  20. gadsimta ekspresionisma glezniecības un  mūzikas mijiedarbi.  

Festivālu «Vīnes klasika» 8. februārī Lielajā ģildē atklās viesmākslinieki – vadošais Izraēlas kamerorķestris «Camerata Jerusalem» ar Luidži Bokerīni, Jozefa Haidna un Volfganga Amadeja Mocarta mūziku diriģenta Avnera Birona vadībā. Birons dibinājis šo orķestri 1983. gadā un ir tā mākslinieciskais vadītājs līdz pat šodienai. Orķestris ik gadu sniedz vairāk nekā 100 koncertus Izraēlā un ārpus tās, piedaloties dažādos festivālos un izglītojošos projektos.

«Latvijas Radio» koris allaž pie klausītājiem nāk ar oriģinālām un dziļi pārdomātām programmām. 12. februārī Mazajā ģildē diriģenta Kaspara Putniņa vadībā «Radio» koris atklās 20. gadsimta ekspresionisma glezniecības un mūzikas mijiedarbi. Tiks izstādītas apvienības «Zilais jātnieks» mākslinieku darbu projekcijas, kā arī 20. gs. Jaunās Vīnes skolas komponista Arnolda Šēnberga gleznas kopā ar viņa kormūzikas opusu atskaņojumiem un laikabiedru Albana Berga, Gustava Mālera mūziku pārlikumos korim.

13. februārī Mazajā ģildē kamermūzikas programmā klausītājus priecēs trio – klarnetists Egīls Šēfers, altists Arigo Štrāls un pianists Toms Ostrovskis daudzveidīgā programmā, sākot no Mocarta mūzikas smalkumiem līdz 20. gadsimta burvīgās salonmūzikas autora Friča Kreislera opusiem.

Jaunā cikla «Koncertizrādes Spīķeros» ietvaros tiks piedāvāta koncertizrāde «Lielo komponistu mazie grēciņi», kur 20. gadsimta klasiķu kabarē dziesmu izlasē klausītājus apburs, smīdinās un raudinās, gremdēs smeldzē un izklaidē daudzpusīgais mecosoprāns Ieva Parša un instrumentālais ansamblis: Juris Žvikovs, Aldis Liepiņš un Edgars Raginskis – klavieres; Juris Savkins – vijole. Videomākslinieks Roberts Rubīns. Koncerts notiks 14. februārī Spīķeru koncertzālē.

15. februārī festivālu noslēgs Rīgā vienmēr gaidītais Mocarta daiļrades meistarīgais pazinējs diriģents Zbigņevs Graca pie «Sinfonietta Rīga» pults ar gaišā soprāna īpašnieci Ingu Šļubovsku Mocarta mūzikas programmā.

  • Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs.

Rinta Bružēvica,

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu