Klepus - kā pareizi lietot medikamentus? (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vermin Inc, CC BY-NC-SA 2.0

Saaukstēšanās ir vīrusu izraisīta slimība, ar kuru cilvēki, jo īpaši bērni, var slimot vairākas reizes gadā. Aukstās sezonas laikā dažkārt iesnas, klepu un kakla sāpes piedzīvojam tik bieži, ka vairs nepievēršam tām lieku uzmanību. Nereti iegādājamies aptiekā simptomus mazinošus līdzekļus un turpinām ierasto ritmu. Tomēr jebkuras zāles ir jālieto ar apdomu. 2014.gads ir sācies ar labu ziņu bērniem līdz 18 gadiem. Par ārsta nozīmētiem medikamentiem bronhiālās astmas un citu hronisku slimību ārstēšanai pacientiem vairs nav jāmaksā - to pilnā apmērā kompensē valsts. Par to, kas ir jāievēro, lietojot zāles pareizi, www.bernsklepo.lv stāsta pediatre, bērnu pneimonoloģe dr. Renāte Snipe.

Vai pie katras saaukstēšanās ir nepieciešams lietot zāles, lai ārstētu simptomus?

Ja tā ir tikai saaukstēšanās, vislabāk to ir ārstēt ar mierīgu režīmu un lielu daudzumu šķidruma. Ja ir iesnas un klepus, kas ilgst līdz septiņām dienām, tad var iztikt bez medikamentiem. Ja simptomi ir ļoti traucējoši, tad var papildus lietot kādas zāles. Dabīgi sīrupi, aerosoli vai sūkājamās tabletes nekaitēs, bet jāatceras, ka saaukstēšanās gadījumā pārliecinoši efektīvu medikamentu nav, ir tikai līdzekļi, ar kuriem nomākt un apārstēt simptomus.

Vai ir būtiski ievērot noteiktus medikamentu uzņemšanas laikus un biežumu?

Regularitātei un devu ievērošanai zāļu lietošanā ir jābūt, lai panāktu vēlamo efektu. Lai medikaments nonāktu tirgū, un to būtu atļauts lietot plašam pacientu lokam, zāļu ražotājiem ir jāveic pētījumi, lai secinātu, kādā veidā zāles iedarbojas vislabāk, tādēļ jebkura šo ieteikumu neievērošana var novest pie neefektīvas ārstēšanas. Vienīgais gadījums, kad medikamentu var lietot citādāk, nekā tas ir ieteikts zāļu anotācijā, ir tad, ja tā ir licis darīt ārsts. Dakteris zina zāļu iedarbību un var noteikt mazākas vai lielākas devas.

Cik svarīgi ir iziet visu ārstu noteikto ārstniecības kursu?

Tas ir ļoti svarīgi. Bieži sastopama un liela kļūda ir lietot pārāk īsu ārstēšanās kursu. Ja ārsts ir pieņēmis lēmumu, ka zāles ir jālieto, tad ir ļoti svarīgi to darīt visu noteikto laiku. Ja noteiktais ārstēšanas kurss nebūs iziets, var rasties nopietnas veselības problēmas. Saslimšana būs tikai apārstēta un pēc kāda laika tā var uzliesmot ar lielāku sparu. Piemēram, nepareizas antibiotiku devas, laiki un nepabeigti lietošanas cikli var izraisīt mikrobu rezistenci. Mikroorganisms "pierod" pie medikamentiem un uz to vairs nereaģē. Nākamajā saslimšanas reizē, iespējams, būs jāizraksta daudz stiprākas zāles, lai panāktu vēlamo efektu.

Cik svarīgi ir ievērot medikamentu savstarpēju savienojamību?

Bērniem tādas situācijas, kad ir jālieto medikamenti pret vairākām saslimšanām vienlaicīgi, ir salīdzinoši reti. Pieaugušajiem, kas lieto vairākas zāles pret dažādām kaitēm, tādas problēmas, kad līdzekļi viens otru nomāc vai rada nevēlamas blakusparādības, var būt biežāk. Svarīgi ir ārstam pastāstīt par visiem medikamentiem, ko lietojat Jūs vai Jūsu bērns.

Piemēram, klepus līdzekļu gadījumā nedrīkst savienot atkrēpošanu veicinošos ar klepu nomācošajiem līdzekļiem. Parasti, ja vien ārsts nav norādījis savādāk, zālēm jāuzdzer glāze ūdens.

Kādas kļūdas cilvēki bieži pieļauj attiecībā pret medikamentiem un to lietošanu?

Būtiski ir ievērot visu noteikto ārstēšanas kursu - nedēļu, mēnesi. Nedrīkst pārtraukt pēc paša sajūtām - man jau palika labāk. Ļoti svarīgi ir ievērot regulāru nozīmētā medikamenta lietošanas laiku un biežumu - no rīta vai vakarā, pirms vai pēc ēšanas, cik reizes dienā. Ja astmas gadījumā jālieto inhalators, tad darīt to tehniski pareizi. Tāpat ir svarīgi ievērot medikamentu derīguma termiņus un uzglabāšanas apstākļus. Bieži vien medikamentiem ir divi derīguma termiņi- līdz kuram datumam jāizlieto, un cik ilgi drīkst uzglabāt pēc atvēršanas. Ja ir rakstīts, ka zāles jāglabā tumsā vai noteiktā temperatūrā, tad ir svarīgi to ievērot. Zāles nevajadzētu lietot pēc derīguma termiņa beigām, tās paliek neefektīvas. Savukārt lietot neefektīvas zāles ir līdzvērtīgi slimības neārstēšanai.

Plašāka informācija par klepu un astmu bērniem www.bernsklepo.lv - vecākiem, kuriem rūp savu bērnu veselība!

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu