Klimatologi brīdina - Zemei neizdosies izvairīties no globāla apmēra plūdiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Gadījumā, ja uz Zemes izkusīs viss ledus, un šis process pēc vairāku ekspertu domām ir neizbēgams, jūras ūdens līmenis pacelsies par 10 līdz 20 metriem, kas var izraisīt milzīgus plūdus, brīdina Starpvaldību klimatisko pārmaiņu ekspertu grupas klimatologi.

Ar pašreizējo ogļskābās gāzes daudzumu atmosfērā un esošajām temperatūrām pasaules okeāna līmenis pacelsies par 20 metriem, pavēstījis pētījuma vadītājs, ASV Nacionālās zinātnes fonda pārstāvis Ričards Leins.

ASV un Jaunzēlandes zinātnieki mūsdienu klimatiskos procesus salīdzinājuši ar tiem, kas uz Zemes norisinājās pirms 2,7 līdz 3,2 miljoniem gadu, kad ogļskābās gāzes daudzums atmosfērā un temperatūras bija līdzīgas kā šodien.

Pētījuma rezultātā zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka mūsu laikmetā gaidāma neizbēgama ūdens līmeņa celšanās, ko izraisīs Grenlandes un Antarktikas ledāju kušana. Pēc pētījuma autoru domām šis process var aizņemt simtiem vai pat tūkstošiem gadu.

«Kad izkusušo Grenlandes un Antarktikas ledāju ūdens pilnībā nonāks okeānā, pasaule izskatīsies pavisam citādāka. Vairāk nekā 70% pasaules iedzīvotāju būs spiesti mainīt savu dzīvesvietu, jo viņu mājas atradīsies zem ūdens,» brīdina Leins.

Starpvaldību klimatisko pārmaiņu ekspertu grupa izveidota 1988.gadā, ANO un Vispasaules meteoroloģiskās organizācijas programmas ietvaros, lai izvērtētu klimata pārmaiņu riskus. Ja vidējā temperatūra uz Zemes pieaugs tikai par diviem grādiem, tas ietekmēs vairākas ekosistēmas.

Jau šobrīd Arktikā ledāju kušana notiek straujāk nekā tika uzskatīts agrāk, par to liecina Norvēģijas polārā institūta jaunākie dati. Līdz šim tika uzskatīts, ka Arktikas ledus segums pazudīs pēc ne mazāk kā 50 līdz 100 gadiem. Pašreizējās prognozes liecina, ka tas var notikt jau tuvāko 10 gadu laikā.

Turklāt NASA speciālisti atklājuši, ka pēdējo 25 gadu laikā 167 lielākajos pasaules ezeros vidējā temperatūra palielinājusies.

Pēc ANO aplēsēm globālo plūdu rezultātā aptuveni 332 miljoni cilvēku kļūs par ekoloģiskajiem bēgļiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu