Klusajā okeānā pie Kamčatkas manīts balts zobenvalis

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna uzņēmums

Krievijas zinātnieku grupa nākamajā nedēļā dosies ekspedīcijā uz Tālajiem Austrumiem, lai izpētītu tur manīto viscaur balto zobenvali, kas ir vienīgais līdz šim atklātais baltas krāsas valis pieaugušā vecumā.

Maskavas un Sanktpēterburgas universitātes pētnieki zobenvaļa, kas nosaukts par Aisbergu, divus metrus lielo muguras spuru baltā krāsā pirmo reizi pamanīja 2010.gada augustā Klusā okeāna ziemeļos pie Krievijas Tālo Austrumu Komandoru salām.
Aisbergs dzīvo grupā ar 12 ģimenes locekļiem. Vadoties pēc viņa muguras spuras izmēra, pētnieki aprēķinājuši, ka dzīvnieks ir vismaz 16 gadus vecs, skaidroja Tālo Austrumu Krievijas zobenvaļu projekta (FEROP) līdzdirektors Ēriks Hoits.

«Mēs pirmo reizi redzam viscaur baltu pieaugušu zobenvaļa tēviņu. Tas ir elpu aizraujoši skaists dzīvnieks,» sacīja Hoits.
Pēc sākotnējā atklājuma pētnieku komanda nolēma nepubliskot Aisberga fotogrāfijas, pirms viņi to ir izpētījuši tuvāk, taču pēdējos gados pētniekiem tā arī nav izdevies vēlreiz sastapt balto vali.

Zinātnieki vēlas noskaidrot, vai Aisbergs ir albīns, kura neparasto ādas krāsu izraisījusi ģenētiska mutācija, kā dēļ viņa organisms neizstrādā tumšo pigmentu melanīnu.

Albīni dzīvnieki savvaļā parasti neizaug līdz pieaugušam vecumam, jo savas spilgti baltās krāsas dēļ viņi ir pārāk uzkrītoši, lai varētu veiksmīgi medīt pārtiku un izvairīties no viņus apdraudošām plēsoņām.

Klusajā okeānā pie Kamčatkas pussalas iepriekš manīti vēl divi balti zobenvaļi, taču tie abi ir jauni dzīvnieki.
1970.gadā pie Kanādas krastiem tika notverts divus gadus vecs balts zobenvalis, kas tika nogādāts delfinārijā, kur viņš divus gadus vēlāk nomira Dzīvniekam tika konstatēts albīnisma paveids.

«Mēs vēlamies daudz ko uzzināt par Aisbergu. Mēs vēlamies zināt, kā viņš spēja tik ilgi izdzīvot,» skaidroja Hoits.
FEROP komanda ar pētniecības kuģi nākamajā nedēļā dosies ceļā, lai pētītu Kamčatkas zobenvaļu populācijas sociālo uzvedību un komunikāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu