KNAB: 10.Saeimas priekšvēlēšanu laikā PLL pretlikumīgi izlietoja 44 000 latu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Veicot pagājušā gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis, ka viena partiju apvienība ir pārsniegusi likumā noteiktos priekšvēlēšanu izdevumus par vairāk kā 40 tūkstošiem latu, bet trīs politiskie spēki pieņēmuši prettiesiskus dāvinājumus kopumā gandrīz 50 tūkstošu latu apmērā.

Vēlēšanu deklarāciju pārbaudes rezultātā KNAB uzsāka administratīvā pārkāpuma lietas par pārkāpumiem 12 partiju un to apvienību priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanā. Attiecībā uz 11 partijām un to apvienībām tika pieņemti lēmumi par to saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodus kopā 4200 latus. Pret vienu no partijām lietvedība izbeigta pārkāpuma mazsvarīguma dēļ, izsakot partijai mutvārdu aizrādījumu.

Par paziņojumu par priekšvēlēšanu izdevumu izmantošanu iesniegšanas kārtības neievērošanu 11 partijām un to apvienībām piemēroti naudas sodi kopumā 1220 latu apmērā, bet divos gadījumos par šo pārkāpumu izteikts mutvārdu aizrādījums.

Tāpat KNAB pieņēmis lēmumus 40 administratīvā pārkāpuma lietās par plašsaziņas līdzekļu pieļautajiem pārkāpumiem.

Veicot pārbaudi, KNAB secinājis, ka partiju apvienība «Par Labu Latviju» pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumu apmēru par 44 063,36 latiem, ko veido tā saucamās trešās personas apmaksātās priekšvēlēšanu aģitācijas izmaksas un neatļauts dāvinājums no kādas komercsabiedrības, kas no saviem līdzekļiem samaksājusi par partiju apvienības priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu televīzijā, tādējādi nodrošinot partiju apvienībai priekšapmaksas atlaidi 25% jeb 43 560 latu apmērā.

Savukārt partija «Daugava-Latvijai» pieņēmusi neatļautu dāvinājumu  - ziedojumu 1288,65 latu apmērā par reklāmas izvietošanu radio, bet Zaļo un Zemnieku savienība – 4 596,98 latu apmērā par reklāmas izvietošanu televīzijā, radio, internetā un laikrakstos.

Tāpat arī politiskie spēki «Atbildība», «Daugava-Latvijai», «Par Labu Latviju», «Par prezidentālu republiku», «Ražots Latvijā», «Saskaņas Centrs», «Vienotība», «Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK», Zaļo un Zemnieku savienība saukti pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijās.

Par pārkāpumiem ziņojumu par saņemtajiem ziedojumiem iesniegšanas kārtības ievērošanā lēmumi administratīvā pārkāpuma lietās pieņemti politiskajiem spēkiem: «Pēdējā partija», «Ražots Latvijā» un «Vienotība».

Savukārt par deklarāciju aizpildīšanas kārtības neievērošanu pie administratīvās atbildības sauktas partijas un to apvienības: «Atbildība», «Kristīgi demokrātiskā savienība», «Par Labu Latviju», «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā», «Ražots Latvijā», «Saskaņas Centrs», «Vienotība», «Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK».

KNAB konstatējis, ka kopā partiju un to apvienību deklarācijās nebija norādīti izdevumi, uz kuriem attiecas priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi - 89 881,79 latu apmērā un 12 850,25 lati – uz kuriem neattiecas priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi.

Lai uzraudzītu, vai partijas ievēro tām noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu ierobežojumus, visa priekšvēlēšanu perioda laikā KNAB pārbaudīja vairāk kā 1380 raidorganizāciju, preses izdevumu, partiju un to apvienību, deputātu kandidātu un ar politiskajām organizācijām un to apvienībām nesaistīto personu iesniegtos paziņojumus par noslēgtajiem līgumiem par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu un priekšvēlēšanu izdevumu izmantošanu.

Par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas un partiju finansēšanas normatīvo aktu pārkāpumiem KNAB veica 112 sūdzību un iesniegumu pārbaudes un resoriskās pārbaudes.

KNAB konstatējis, ka kopumā priekšvēlēšanu aģitācijai partijas un to apvienības izlietojušas vairāk kā 3,7 miljonus latu.

Tā kā pirms vēlēšanām priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegums nevienam politiskajam spēkam netika konstatēts, KNAB nebija nepieciešams izmatot likumā noteiktās pilnvaras apturēt priekšvēlēšanu aģitāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu